Kennen dieren medelijden?

Kennen dieren medelijden of is dat enkel een menselijk begrip? Kunnen dieren dus meeleven met een ander dier en voelen wat een ander dier voelt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is bekend dat moederdieren in veel gevallen treuren als hun "kind" overlijdt. Maar of je dat onder de noemer medelijden kunt scharen???????????

Ja, ook dieren kennen medelijden en een soort empathie. Universiteitshoogleraar Frans de Waal aan de Universiteit Utrecht ontdekte in 1979 in Burgers’ Dierenpark dat ook chimpansees elkaar troosten. Later is troostgedrag in een andere vorm dan omarming en kussen waargenomen bij onder meer olifanten en honden. De Waal en zijn Amerikaanse collega’s gebruikten knaagdieren om te achterhalen waarom dieren dit doen. Volgens de Waal is er overtuigend bewijs gevonden dat het troostgedrag empathisch gedrag is. Zo zijn er overeenkomsten in bepaalde hersenmechanismen bij empathisch gedrag van mensen en troostgedrag van dieren. De Waal en zijn collega’s haalden een koppel prairiewoelmuizen uit elkaar, waarbij het vrouwtje vervolgens werd blootgesteld aan een stressvolle situatie. Na de terugplaatsing bleek het mannetje net zo aangedaan als het vrouwtje. http://www.scientias.nl/troosten-uit-empathie-ook-dieren-doen-het/ Mensapen als chimpansees vertonen soms een sterke onderlinge competitie en ook gewelddadig gedrag, maar blijken ook gevoelig voor het leed van soortgenoten. Onderzoek naar mensapen als chimpansees suggereert dat ook bij dieren empathisch gedrag voorkomt in de vorm van elkaar troosten en herkenning van gelaatsexpressies[5] Er werd ook een vorm van empathisch gedrag bij ratten vastgesteld.[6] Ook zelfherkenning van dieren in de spiegelproef wordt gezien als een teken van inlevingsvermogen bij dieren.[7] Olifanten komen vaak terug op de plek waar een familielid is gestorven. Zij herkennen hun familielid door het uitstekende ruikvermogen dat ze bezitten. Ze kunnen elkaar ruiken tot een afstand van 5 kilometer. https://nl.wikipedia.org/wiki/Empathie#Hebben_dieren_empathie.3F Toegevoegd na 14 minuten: Zie ook: https://www.ted.com/talks/frans_de_waal_do_animals_have_morals#t-36359

Niet alle dieren zullen empathie ervaren. Er zijn echter soorten zoals apen, die dicht bij ons mensen staan, die wel degelijk empathie kunnen voelen. Kijk maar eens op dit interessante filmpje; http://www.visionair.nl/ideeen/filosofie/kennen-dieren-moreel-gedrag/ Toegevoegd na 1 minuut: Het staat onder het korte artikel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100