Wat zijn plasmadraden eigenlijk?

Ik heb het over de plasmadraden .....
1) tussen de boven- en onderliggende cellen van bastvaten; in zeefplaten
2) tussen de begeleidende cellen en de bastvaten

Mij is bekend dat plasmadraden de cellen van de bastvaten verbinden én dat begeleidende cellen de bastvaten ondersteunen met hun eiwit- en ATP-productie via plasmadraden.

Maar wat zijn deze plasmadraden eigenlijk? Kan ik ze zien als extreem kleine kanalen die als functie hebben stoffen te transporteren, vergelijkbaar met de haarvaten bij het bloedvatenstelsel bij de mens? Alleen dan natuurlijk geen bloed, maar water en dergelijke.

Weet jij het antwoord?

/2500

De celwanden van plantencellen hebben stippels, d.w.z. plaatselijke verdunningen van de wand, bedoeld om stoffen de cel binnen te kunnen halen of te verwijderen. Ook het cytoplasma kan via zo'n stippel + een stippel van de aangrenzende cel in verbinding staan met het cytoplasma van de aangrenzende cel. Toegevoegd na 11 minuten: Die plasmadraden kunnen dus geen afstand overbruggen, zoals de haarvaten waarmee je ze vergelijkt. Vergelijk het maar met twee aangrenzen kamers met heel dikke muren, waarvan de deur open staat. Waar de deur zit, zit natuurlijk een gat in de muur: de stippel van een plantencel. De lucht die tussen de twee muren zit vormt een "luchtdraad", als je een flinke wind laat in de ene kamer kun je hem in de andere kamer ruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100