Waarvoor hebben mannen een grotere adamsappel?

Door de grotere hoeveelheid mannelijke geslachtshormonen (testosteron?) krijgen mannen een grotere adamsappel dan vrouwen.
Ik dacht dat die appel dient om om het strottenhoofd te beschermen. Kan ik dan daaruit concluderen dat de evolutie mannen een grotere appel heeft gegeven om hun keel te beschermen bij gevechten? Of is er een andere reden?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Adamsappel

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat mannen meestal een zwaardere stem hebben dan vrouwen. De adamsappel fungeert namelijk als ophangdeel van de stembanden, en die zijn bij mannen gemiddeld groter dan bij vrouwen. De adamsappel heeft verder geen specifiek nut.

Bronnen:
http://www.rijnmond.nl/programmas/vraag-he...

De adamsappel is het vooruitstekend deel van het strottenhoofd (larynx). Het strottenhoofd heeft twee functies, namelijk: 1) scheiden van luchtweg en voedselweg tijdens het slikken (om verslikken te voorkomen), en 2) het maken van geluid. Tijdens de puberteit gaat het strottenhoofd groeien maar bij mannen groeit het meer dan bij vrouwen. Omdat het bij mannen groter is en meer opvalt, noemt men het adamsappel. In het strottenhoofd (adamsappel bij de man) zitten de stembanden vast en het strottenhoofd dient ook als klankkast. Bij mannen zorgt het grotere strottenhoofd voor een diepere, of "zwaardere" stem, die typisch verschijnt vanaf de puberteit ("baard in de keel"). Met andere woorden: de adamsappel behoort tot de "secundaire" geslachtskenmerken (zoals baardgroei en lichaamsbeharing). De vraag is dus waarom moeten mannen een diepere stem hebben dan vrouwen? Het antwoord daarop is dat dit door onze voorouders (vrouwen) als "sexy" werd ervaren, zoals dat nu nog wellicht het geval is trouwens. Als mannen met een "sexy" stem meer kans maakten om een partner te vinden die met hen kinderen wilde, en aangezien hun nageslacht deze eigenschap overerfden, zal in de loop der generaties deze eigenschap "geselecteerd" worden. Dat wil zeggen dat er meer mannen zullen zijn met een groter strottenhoofd, en dus een lagere stem, zoals nu inderdaad het geval is.

Bronnen:
http://emedicine.medscape.com/article/1949...
https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/7349/He...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100