Welke symptomen zijn nou toe te schrijven aan alleen het griepvirus zelf?

Griep lijkt op een zware verkoudheid met koorts en soms koude rillingen, keelpijn en soms een droge hoest. Andere symptomen zijn slechte eetlust, snel buiten adem zijn en vermoeidheid zonder goed te kunnen slapen. Ook hoofdpijn, stijve, pijnlijke ledematen en spierpijn zijn symptomen van griep.

Maar spierpijn van griep hebben we, net als koorts en hoofdpijn, te danken aan ons eigen afweersysteem. Maar wat is van het virus zelf?

Is het nu zo dat het griepvirus alleen de luchtwegen infecteert? Zo ja wat zijn daar dan precies de gevolgen van die alleen zuiver door het virus wordt veroorzaakt. Dus stel je hebt geen afweersysteem wat gebeurt er dan door het virus, zou je dan ook hoesten of keelpijn hebben etc.?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De koorts, spierpijn en hoofdpijn ontstaan inderdaad door (lichamelijke) afweer reacties. De cellen die het influenza virus besmet, verschilt per virus type en per diersoort die als gastheer dient. Bij mensen worden (met name) de luchtwegen besmet, maar bij eenden en varkens is het het maag- darmkanaal. Bij katachtigen kan het virus door het hele lijf gaan (met alle gevolgen van dien). Bij een seizoensgriep (bijvoorbeeld H3N2), worden voornamelijk de hogere luchtwegen besmet. Hierbij wordt het type cel besmet, dat niet verantwoordelijk is voor vervanging van beschadigde cellen. Over het algemeen is deze griep ook milder en zal minder snel voor een ziekenhuisopname zorgen. Bij vogelgriep (bijvoorbeeld H5N1) worden de lagere luchtwegen besmet en ook nog eens de cellen die voor het vervangen van beschadigde cellen zorgen. Deze infectie is dus veel heftiger en zal dikwijls tot ziekenhuis opname leiden en is vaak dodelijk (~60%!!!). In beide gevallen zal er dus hoesten en keelpijn ontstaan, ook zonder immuunsysteem. Daarbij kunnen ook darmklachten ontstaan en in zeer ernstige gevallen kunnen de hersenen besmet raken. Zonder immuunsysteem zul je beide vormen niet overleven. Bij H3N2 veelal door bacteriële infecties, omdat de luchtwegen beschadigd zijn. Bij H5N1 is het virus zelf al zeer dodelijk.

Bronnen:
College's virologie op Erasmus MC
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P...

Het griepvirus zelf zorgt, door middel van een infectie aan de luchtwegen (afgezien van de al genoemde indirecte klachten die inderdaad jouw lichaam zelf opwekt) voor (a) weinig weerstand tegen andere aandoeningen (extra vatbaarheid) door de aanslag op je immuunsysteem en (b) een sterke achteruitgang van de lichamelijke conditie (vandaar dat je na een griep lang moet 'uitzieken'). Zie ook de bron. Sommige patienten ervaren ook een slecht te handhaven temperatuurbeheersing, waarbij koorts en een vrij lage temperatuur (36 graden) elkaar afwisselen (het tegelijk warm en koud hebben). Afwisselend rillen van de kou en zweten als een paard komt voor.

Bronnen:
http://www.vindalleinfo.nl/info/griep
https://nl.wikipedia.org/wiki/Griep

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100