Ontstaan meereiige tweelingen uit dezelfde oocyt?

Een oöcyt is een vrouwelijke gametocyt of oerkiemcel die betrokken is bij de voortplanting. Oöcyten worden tijdens de vrouwelijke gametogenese gevormd in de eierstok en ontstaan uit oögonia.

Rondom de ovulatie wordt de 1e meiotische deling afgerond. Door deze afronding ontstaat een haploïde secundaire oöcyt en een klein poollichaampje.

Maar is het nu zo dat bij een meer- of tweeeiige tweeling er twee of meer oocyten tot volledige ontwikkeling komen of is het zo dat één oocyt meerdere rijpe eicellen levert (dat er bijv. minder poollichaampjes ontstaan)? Of zou dat laatste wel mogelijk zijn, al komt dat meestal misschien niet voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij een twee-eiige tweeling zijn er 2 aparte eicellen bevrucht; omdat de genetische informatie per eicel verschilt, kan een twee-eiige tweeling verschillend van geslacht en overige kenmerken (haarkleur, oogkleur, etc.) zijn. De uitdrukkingen twee-eiig en meer-eiig zeggen het al; oocyt is niets anders dan eicel. Dus inderdaad, het kan gebeuren dat bij de vrouw tegelijk meerdere eicellen vrijkomen, die daarna beide bevrucht worden. Het zou zelfs kunnen dat het vrijkomen van meerdere eicellen tegelijk meer voorkomt dan wij denken, door de volgende oorzaken: -- slechts 1 eicel wordt bevrucht -- meerdere eicellen worden bevrucht, maar slechts een embryo blijkt levensvatbaar Verder zijn er vruchtbaarheidsbehandelingen, waarbij soms meerdere eicellen tegelijk worden bevrucht en teruggeplaatst bij een vrouw die graag zwanger wil worden; het komt voor dat dit leidt tot een bevalling van meerlingen (dus ook uit meerdere eicellen). Toegevoegd na 42 seconden: het kort samengevat antwoord op de hoofdvraag luidt dus nee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100