Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kunnen openstaande magnetrons slecht zijn voor de gezondheid?

Ik had een keer een oude magnetron(900Watt) die bij het openen van het deurtje niet uit ging en aan bleef. Moet er rekening gehouden worden met lekkende straling tot betrekking van de gezondheid bij een open deurtje? Of valt het wel mee?
Zo ja, kan eenmalige blootstelling al slecht voor de gezondheid zijn?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
in: Biologie
715

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Zie het antwoord op de 6e vraag van http://hps.org/publicinformation/ate/faqs/microwaveovenq&a.html ; als er geen merkbare verwarming is gevoeld dan heeft de invloed kennelijk slechts kort geduurd. En anders is de invloed in het algemeen beperkt tot lokale en meteen voelbare opwarming van het ‘aangestraalde’ deel van het lichaam.
De ‘straling’ van een magnetron of microgolf oven warmt bepaalde stoffen op, met name stoffen waar water, vet, of suiker in zit. Het heeft normaal geen blijvend effect zoals bij radioactieve bestraling.

Meer leeswerk:
https://www.reddit.com/r/askscience/comments/n8h0t/how_much_radiation_do_i_get_by_opening_the/

Met name deze post: https://www.reddit.com/r/askscience/comments/n8h0t/how_much_radiation_do_i_get_by_opening_the/c377uh3

En een zo te zien alles omvattende behandeling van het onderwerp vind je in https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_burn#Infants_and_microwave_ovens

Veel minder uitgebreid is de Nederlandse tekst over magnetrons: https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnetron_%28oven%29#Veiligheid .
(Lees meer...)
8 jaar geleden
Cryofiel
8 jaar geleden
Heel goed antwoord! Blootstelling aan magnetronstraling is net zo gevaarlijk als blootstelling aan heet water: als het geen pijn doet, kan het geen kwaad. Doet het wel pijn, dan is dat net zo erg als jezelf verbranden aan te heet water. Met twee verschillen. Het eerste verschil is dat verbranding door te heet water altijd oppervlakkig is. Verbranding door magnetronstraling kan tot enkele millimeters diep reiken. Het tweede verschil is dat sterke magnetronstraling je oogeiwitten kan doen stollen. Dat is natuurlijk heel ernstig. Gelukkig deins je meestal al terug ddo de gevoelde hitte voordat het zo ver kan komen.

Andere antwoorden (1)

Een malig weet ik niet ! Maar niet goed sluitende deurtjes geven gezondheid's risico's . Die magnetron niet gebruiken ! Alsje zelf niks voelt zou het wel verder goed gaan .
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding