Zijn er ook planten met zenuwen?

Op het eerste gezicht lijken planten zich van dieren te onderscheiden oa. door het hebben van zenuwen/hersens. Maar zijn er ook planten met zenuwen, en daarmee bedoel ik dus niet hersenen want die zullen ze wel niet hebben.
Of is elk organisme met zenuwen automatisch een dier?

Als ik bijv. denk aan de venus vliegenvanger kan ik me voorstellen dat hij reageert op die prikkels van insecten dmv zenuwen maar is dat ook zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, als je een zenuw beschouwt als iets waardoor je op een prikkel kunt reageren wel! Het ligt er maar aan wat je als zenuwen beschouwt. Planten hebben geen zenuwen zoals dieren, maar ze kunnen wel degelijk voelen/ iets bemerken. Een bekende reactie van Acacia' s, als daar giraffen aan beginnen te vreten, is het heel snel aanmaken van bittere stoffen in de bladeren als reactie daarop. Door die bittere stoffen hebben de giraffen maar heel kort de tijd om te vreten, want al na enkele minuten zijn de bladeren zo bitter dat zelfs een giraffe ze niet meer lust. Die bittere stoffen ontleden in het lichaam van de giraffe waarbij blauwzuur (HCN) vrijkomt; de giftige werking lijkt sterk op die van cyaankali! Dit is duidelijk een geval van een reactie van de plant op een prikkel van buitenaf, net als iemand die iets heets beet pakt snel zijn hand terugtrekt. Maar er is meer... diezelfde planten geven chemische stoffen af aan de lucht, waardoor hun buurplanten ook die bittere stoffen gaan maken, zelfs als daar nog geen enkele giraffe aan vreet! Bij de reactie op de prikkel is dus waarschuwing voor anderen inbegrepen (iemand die iets heets beet pakt zal roepen: Au, dat is heet, pas op!). Het mechanisme waardoor planten proberen het afvreten door dieren te beperken, is nog niet zo heel lang goed bekend, maar de bewijzen zijn duidelijk. Dat de plant eerst moet waarnemen dat er gevreten wordt, en daar effectief op reageert, kun je als een prikkel-respons systeem opvatten. Bij dieren gebeurt dat via zenuwen. De parallel is duidelijk. Overigens wordt bij de zenuwovergangen (synapsen) in dieren de (elektrische) prikkel over de spleet (synaps) heen gevoerd door chemische stoffen; Aan de' overkant' van de spleet zitten receptoren (voor chemische stoffen gevoelige zintuigen) die als reactie op die stoffen de prikkel verder geleiden. Ook de plant werkt met chemische stoffen en daar zijn eveneens receptoren (die opdracht kunnen geven tot het aanmaken van de bittere, cyaanhoudende stoffen). Het verschil is eigenlijk verrassend klein! Daarnaast kent iedereen het kruidje-roer-me-niet (Mimosa pudica) die, als je erin knijpt, slap gaat hangen. Ook dit is een prikkel-respons systeem. het plantje moet voelen/ waarnemen (anders kan ik het niet uitleggen) dat erin geknepen wordt.

Bronnen:
http://www.asknature.org/strategy/9b908bb7...
https://spectregroup.wordpress.com/2010/01...

Nee die bestaan niet. Zoals je al terecht opmerkt: er is geen plant met hersenen. Zenuwprikkels die de hersenen niet bereiken zijn daarom nutteloos omdat er geen reactie op kan volgen. Vergelijk het maar met verdoving. Die zorgt ervoor dat zenuwprikkels naar de hersenen geblokkeerd worden. Een arts kan dan rustig in je snijden en jij reageert daar in het geheel niet op, want je voelt er toch niets van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100