Kunnen vliegen het kleur blauw zien?

Ik was agar.io aan het spelen toen er plotseling een vlieg op mijn scherm kwam, deze volgde steeds de gele stip, maar toen ik blauw was toonde de vlieg geen interesse meer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een vlieg ziet niet veel, maar krijgt genoeg visuele informatie binnen. Ze hebben facetogen die zijn samengesteld uit een heleboel lensjes van ieder acht cellen. Elke cel reageert op andere beelden. Zes van de acht registreren beweging, en de andere twee zijn gevoelig voor kleuren. Het is bekend dat vliegen een voorliefde hebben voor bepaalde kleuren. Sommige kleuren trekken sommige vliegensoorten aan en andere kleuren zetten hen aan om te landen. Voor de tseetseevlieg (de overdrager van de slaapziekte in Afrika) zijn deze kleuren respectievelijk koningsblauw en zwart. Men maakt gebruik van deze kleureffecten om tseetseevliegen te vangen. De huisvlieg wordt aangetrokken door en aangezet om te landen op gele kleuren. Het is best mogelijk dat vliegen de gele kleur gemakkelijker waarnemen dan de blauwe kleur. Ze zien wel blauw, maar dat activeert ze niet.

Bronnen:
http://www.npowetenschap.nl/videos/dat-wil...
https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/4596/Ka...

De samengestelde ogen van de vlieg zijn het belangrijkste visuele zintuig maar ondanks de duizenden oogjes kan de vlieg geen gedetailleerd beeld vormen zoals het oog van zoogdieren. Vliegen zijn wel in staat om bewegende objecten waar te nemen en hierop te anticiperen door er hun vlucht op aan te passen. Vliegen kunnen slechts een beperkt aantal kleuren onderscheiden. De ocelli op de bovenzijde van de kop zijn eveneens lichtgevoelig (fotoreceptorisch) maar spelen een ondergeschikte rol. Ze kunnen waarschijnlijk alleen grove lichtverschuivingen waarnemen. dus waarschijnlijk zal de vlieg aangetrokken worden door de vorm, de grootte of de plotse bewegingen van de blauwe cirkel. natuurlijk kan het ook gewoon toeval zijn en was de vlieg eigenlijk iets anders aan het doen, bijvoorbeeldje scherm aan het "schoonmaken" en volgde die zo per toeval de blauwe bol. ik hoop dat je hier wat aan hebt :)

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Huisvlieg

Ik heb ooit gehoord dat blauw een kleur is die niet aantrekkelijk is voor vliegen. Vandaar dat er vroeger veel dingen blauw werden geverfd om ze op afstand te houden. Blauwe horren schijnen dus beter te werken dan horren van een andere kleur

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100