Hoe halen waterplanten 'adem'?

Waterplanten leven in het water. Maar hoe komen zij aan de CO2 die nodig is voor het groeien. CO2 zit natuurlijk op een of andere manier wel in dat water, maar is dat niet in opgeloste vorm? Is hun fotosynthese dan anders dan gewone kamerplanten?

Probleem anders geformuleerd
Kan een plant groeien/overleven als hij ondergedompeld is in spuitwater?
Stel je hebt een normale kamerplant die je in een afgesloten bak met spuitwater (koolzuurhoudende water) plaatst, kan hij dan toch aan koolstof komen en zo blijven leven, of stikt/verdrinkt hij ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In water zit inderdaad wel CO2 opgelost maar het probleem voor ondergedoken waterplanten is dat het transport van CO2 in water zeer veel trager verloopt dan in lucht. De meeste planten lossen dit op door in plaats van CO2 bicarbonaat (HCO3) als koolstofbron bij de fotosynthese te gebruiken. Alleen soorten die buitengewoon efficient zijn in het opnemen van CO2 uit water kunnen als ondergedoken waterplant overleven in wateren waarin geen of te weinig bicarbonaat zit opgelost. Een willekeurige kamerplant zal in een bak met spuitwater dus niet voldoende koolstof kunnen opnemen voor de fotosynthese en dus niet zo zeer verdrinken of verstikken maar verhongeren.

Bronnen:
http://www.natuurkennis.nl/sleutels/vennen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100