Wat voor soort nuttige stoffen maken bacterien in onze darmen en hebben ze daar zelf ook nog wat aan?

Zo kunnen ze blijkbaar vitaminen maken. Maar worden die ook gebruikt voor eigen consumptie (al klinkt dat wel raar want wie eet er nou iets op wat eerst als afvalproduct wordt uitgescheiden, maar je weet maar nooit met die bacteriën).
Zo blijken de cyanobacteriën zuurstof te produceren waar ze zelf weer niet tegen kunnen, dus misschien kan het ook wel andersom.

Of zijn die afvalproducten, bijna alsof God het wil, speciaal voor ons geschikt? Of misschien juist voor andere bacteriën?

Maar goed, wat kunnen ze nog meer maken, hormonen neurotransmitters??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De nuttige stoffen die bacteriën in onze darmen maken, zijn vooral vitamines. Die vitamines heeft de bacterie zelf ook nodig; vitamines zijn meestal nodig als katalysator in biochemische reacties (vitamine B1 is bv nodig om pyruvaat om te zetten in acetyl-CoA, een essentiële stap om energie uit glucose te halen). Ook maken sommige darmbacteriën boterzuur uit voor ons onverteerbare vezels (en produceren daarbij energie voor eigen gebruik), terwijl wij boterzuur wel kunnen verteren. De opmerkingen in de comments over konijnen en insuline zijn zijsporen.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Butyric_acid#...
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyruvate_dehy...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100