Heeft een hond een ander soort blaas dan een mens, die blaasontstekint voorkomt?

Ik hoor regelmatig de tip dat je, als je plast, vooral goed uit moet plassen. Dus niet stoppen met plassen als er misschien nog een restje urine in de blaas zit, maar de tijd nemen om rustig uit te plassen, zodat je de blaas helemaal leegt.

Als je dat niet doet, zou je een verhoogd risico lopen op blaasontsteking.

(Subvraag: is dat zo?)

Ik zie echter dat honden bij elke boom, elk paaltje, elk hoekje in een tuinmuurtje een klein beetje urine lozen. Ik begrijp dat ze dat doen om een geurmarkering achter te laten. Het betekent echter wel dat ze hun blaas nooit geheel legen.

Hoofdvraag:
Hebben honden een ander soort blaas dan mensen, waardoor zij geen risico lopen op blaasontsteking als ze hun blaas niet geheel leegplassen? Of lopen honden wel degelijk een hoger risico op blaasontsteking door hun gedrag, maar is het zetten van een geurmarkering voor hen zo belangrijk dat ze dat risico accepteren?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Honden hebben een andere zuurgraad, een andere manier van seksueel contact en andere hygiene-gewoonten. Er zijn bij mensen meerdere oorzaken van blaasontsteking. Niet goed uitplassen hoort daar niet bij. Al is goed uitplassen om andere reden wel gezond, het heeft niets te maken met blaasontsteking. De meest voorkomende oorzaak bij mensen is een bacterie die de urinewegen in komt. Seksueel contact is berucht, maar er is gemakkelijk iets aan te doen. Denk aan bijvoorbeeld gaan plassen na geslachtsgemeenschap. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën niet " vast komen te zitten" in de blaas. Vrouwen die niet plassen na geslachtsgemeenschap hebben een veel grotere kans op een urineweginfectie dan vrouwen die dit wel gewoon doen. Een andere oorzaak is de welbekende E. coli bacterie. Normaal gesproken is deze bacterie te vinden in de darmen, maar het is mogelijk dat deze bacterie terecht komt in de blaas. De bacterie gaat dan via de urinebuis naar de blaas en nestelt zich vervolgens in de blaas. De reden dat dit vaker gebeurt bij vrouwen dan bij mannen is omdat de urinebuis en de anus bij de vrouw veel dichter bij elkaar liggen. Het is voor de E. coli bacterie dus gemakkelijker om bij de blaas te komen van de vrouw. Een andere oorzaak is slechte hygiëne, waarbij je er dus zelf voor zorgt dat de bacteriën de kans hebben om in de urinebuis te komen. Het verkeerd afvegen van de billen na het poepen ( van boven naar beneden ) zorg vaak voor infectie.

Bronnen:
http://medischebron.nl/blaasontsteking-sym...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100