Hoelang slaapt een havik?

Hallo, ik ben bezig over een werkstuk over haviken, en ik kan echt NERGENS vinden hoelang een havik slaapt. Weet iemand het antwoord? Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Zelfs het Handbuch der Vogel Mitteleuropas vermeldt hierover niets, dus mag je er wel van uit gaan dat hiernaar nooit specifiek onderzoek is gedaan. Wat wel zeker is is dat haviken, als dagroofvogels, in het donker niets zien. Ze kunnen dan ook niets doen en zullen daarom gaan slapen. Hoe lang dat duurt hangt af van de tijd van het jaar: de nachten zijn in de winter immers veel langer dan de dagen.

Bronnen:
Glutz von Blozheim, U, K. Bauer & E....

Ik ging er vanuit dat dagroofvogels niet op jacht gingen tijdens de nacht, aangezien ze niet uitgerust zijn zoals uilen, die een zéér scherp gehoor en een 380° draaiende kop hebben. Echter de slechtvalk is mee geëvolueerd en gaat ook in de nacht jagen. Deze vogels broeden vaak in hoge gebouwen zoals kerken en kathedralen. Door de stedenverlichting jagen zij ook in de nacht. Een paar zinsneden: "de Slechtvalken op de kathedraal jagen zowel overdag als ’s nachts. Een verrassende vaststelling voor een vogel die normaal enkel overdag actief is! Dit gedrag is een aanpassing aan het stadsleven, want het is de halo van de straatverlichting die er voor zorgt dat de valken ook ‘s nachts genoeg licht hebben om hun prooien in de lucht te grijpen. En dit verklaart ook meteen hoe sommige trekvogels die enkel ’s nachts overvliegen, zoals de Kwartel of de Zilverplevier, toch op het menu van de valken zijn beland" http://www.valkenvooriedereen.be/page.jsp?lang=nl&ref=prooien "'s Winters komt het dier voor langs kusten en in moerassen, en soms op kerktorens in steden. In die steden vangen slechtvalken ook vogels die 's nachts overvliegen en jagen ze op vleermuizen die langs de schijnwerpers van verlichte hoge bouwwerken vliegen." http://sintromboutstoren.mechelen.be/nl/3610/content/9141/de-slechtvalk.html Ik heb ook nog een kant en klaar spreekbeurt gevonden over de torenvalk, die niet tijdens de nacht jaagt. (nog niet vastgesteld uiteraard) http://spreekbeurten.info/torenvalk.html Toegevoegd na 2 minuten: Hoelang ze slapen? Tot de ochtendschemering, indien ze niet jagen tijdens de nacht natuurlijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100