kun je leven zonder spijsverteringsstelsel?

Stel je spuit alle voedingstoffen in je bloed inclusief alle hormonen etc.
je behoudt hart en longen. Kun je dan met af en toe zuiveren van bloed (over)leven? Of is het toch complexer, al begrijp ik dat de huidige techniek misschien nog niet zover is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gebeurt al, voeding via infuus in de bloedbaan. Na langer dan 6 maanden op deze manier gevoed te zijn treden gezondheidsrisico's op. Totale parenterale voeding oftewel parenterale voeding is een manier van het aanleveren van voedingsstoffen langs een andere weg dan het maag-darmstelsel. Meestal gebeurt dit door middel van een katheter in het veneuze stelsel. In sommige gevallen wordt bij langdurige TPV gebruikgemaakt van een shunt die ook wel bij nierdialyse wordt toegepast. Antistolling is in dat geval onontbeerlijk. Nadelen op lange termijn: Infecties, Bloedvatscheuring, Er kan door het toedienen van grote hoeveelheden vocht een overload van vocht optreden (hypervolemie) met als mogelijk gevolg hartfalen, leverstuwing, ascites. Er kan een overload van glucose optreden met als mogelijk gevolg aritmie, andere cardiopulmonale dysfunctie of neurologische symptomen. Op de lange termijn kan er ook sprake zijn van gal-klontering, al dan niet in combinatie met het vormen van galstenen met alle mogelijke gevolgen van dien. Patiënten, die langdurig parenteraal gevoed worden, kunnen last krijgen van osteoporose. Veranderingen in de botstructuur ontstaan significant vaker bij patiënten met de ziekte van Crohn en bij patiënten, die langer dan zes maanden thuis parenteraal gevoed worden.

Bronnen:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Parenterale_voeding
http://www.mlds.nl/ziekten/135/crohn-ziekte-van/
https://www.radboudumc.nl/Informatievoorve...

Zonder het digestieve systeem – het spijsverteringsstelsel (spijsverteringskanaal) kan men niet leven. http://health.howstuffworks.com/human-body/systems/digestive/digestive-system.htm Zoals dit artikel al begint, er zijn zaken in het leven waarvan men zegt: zonder dat kan ik niet leven. Het spijsverteringsstelsel is absoluut een van die dingen. Het systeem is verantwoordelijk voor het Simpel gezegd, dit systeem is verantwoordelijk voor het opnemen en transporteren van alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven en het stelsel verwijdert alle afvalstoffen die het lichaam niet nodig heeft. Het is een stelsel van buizen en lichaamsholten, dat in direct contact staat met de buitenwereld. Voedsel dat we opeten passeert achtereenvolgens de mond, de slokdarm, de maag, de dunne darm, de dikke darm en de endeldarm. Onverteerbare voedselresten verlaten als ontlasting ons lichaam via de anus. http://www.spijsvertering.info/over-spijsvertering/ Ieder onderdeel van het spijsverteringsstelsel, https://www.youtube.com/watch?v=ecUq2TD0blE zoals de slokdarm, maag, darm, lever of alvleesklier kent zijn eigen ziekte en/of ontstekingen. De vraag op welke manier men nog zou kunnen leven zonder spijsverteringsstelsel kan men voorleggen aan de Maag Lever Darm Stichting. Door de MDLS wordt veel Wetenschappelijk onderzoek gedaan bij de MLDS. Misschien kunnen zij een deskundig en medisch verantwoord antwoord geven. Schriftelijk via Postbus 800, 3800 AV Amersfoort, tel te bereiken via 033-752 35 00 of per e-mail info@mlds.nl. Voor algemene vragen kan men contact opnemen via een contactformulier. http://www.mlds.nl/over-de-mlds/contact/

Bronnen:
http://health.howstuffworks.com/human-body...
http://www.spijsvertering.info/over-spijsv...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100