Waarom vermengd sperma zich veel beter met koud of lauw water, dan met warm/heet water?

Veel stoffen vermengen zich beter met warm dan koud water.
Denk hierbij bijv. aan de afwas met heet water.
Hoe komt het dan dat sperma het beste met lauw of koud water afgewassen kan worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sperma bestaat goeddeels uit proteïnen.(bron 1) Hoe heter het water, hoe makkelijker de proteïnen in de sperma stollen. Het sperma klontert dan samen. (bron 2) Wat dat betreft een goeie vraag. Het klonteren/clusteren van proteïnen is een zeer complex chemisch proces waarvan men nog steeds niet exact weet. Entropie is een belangrijke factor in het proces. (bron 3) Toegevoegd na 1 minuut: Toevoeging één na laatste zin: 'hoe het werkt'

Bronnen:
http://www.chicagonow.com/joeys-corner/201...
http://www.nature.com/scitable/blog/scibyt...
http://www.uic.edu/classes/phys/phys450/MA...

Sperma sterft al bij temperaturen boven de 40-42 graden, daaronder kun je mengen, daarboven is het geen sperma meer en kun je mengen tot je een ons weegt.

Bij warm water heeft het sperma van nature de neiging om meer te blijven "plakken". Dit proces vindt juist plaats in de baarmoeder en eierstokken. Hier blijft het sperma ook voor een belangrijk deel "plakken" in de eierstokken, door de temperatuur, om een bevruchting met een eitje mogelijk te maken. Zou de baarmoeder/eierstokken bij wijze van spreken koud zijn dan hecht het sperma zich bijna niet waardoor het sperma alweer weg is, nog voordat er een eitje komt. Bovendien zouden de zaadcellen dan meteen afsterven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100