Hoe komt het dat de meeste mensen rechtshandig zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat opvallend is, is dat eigenlijk maar een hele kleine groep van de bevolking linkshandig is, 10%. In het dierenrijk is die verhouding veel meer 50-50, dus de vraag is: waarom is niet de helft van ons linkshandig en de andere helft rechtshandig? Waarom vormen die linkshandigen eigenlijk een uitzondering op de regel? Wat duidelijk is, is dat zowel linkshandigheid als rechtshandigheid een soort biologische aanleg is. Je hebt het, je kiest er in de meeste gevallen niet voor, je bent of linkshandig of je bent rechtshandig. En het gegeven is, dat zo’n, ja, de grote meerderheid, zo’n 90%, rechtshandig is en dat zien we eigenlijk al bij ongeboren kinderen, als die tegen de geboorte aan, vooral ook op hun duimpje te zuigen in de baarmoeder en de meeste van die ongeboren kinderen doen dat met hun rechterhand. En dat geeft eigenlijk al aan, dat die voorkeur daar al vastligt. En kan je dan ook zeggen: Is het echt erfelijk bepaald? Er zijn ideeën dat ook andere factoren mede een rol spelen, maar erfelijkheid is wel een hele belangrijke oorzaak nemen we aan. En het idee daarbij is, dat niet zozeer linkshandigheid alswel rechtshandigheid duidelijk erfelijk bepaald is. De gangbare theorie is, dat de rechtshandigheid, dat we daar een soort gen, genetische aanleg, een genetische factor bij ons hebben. De meeste mensen, laten we maar zeggen zo’n 2/3 van de mensen, die heeft dat gen, die heeft die factor. Als je die factor hebt, dan wordt je rechtshandig. Heb je die factor niet, dan gaat het toeval een rol spelen. Mensen die dat niet hebben, die lopen een even grote kans om linkshandig danwel rechtshandig te worden afhankelijk van hun verdere biologische ontwikkeling. Dus het is niet volledig erfelijk bepaald.

Je hersenen bestaan uit twee gelijke maar gespiegelde helften. De linker hersenhelft stuurt de rechterkant van je lichaam aan, en andersom. Meestal is een van de twee hersenhelften de baas. Als je linker hersenhelft de baas is schrijf je met rechts. Maar je bent niet alleen rechtshandig, je bent dus ook rechtsvoetig, rechtshorend en rechtsziend. Bij 90% van de Nederlanders is de linker hersenhelft de baas. Waarom dat zo is, is niet bekend. Waarschijnlijk geven ouders dat door aan hun ouders. Een groot deel van de mensen kan met rechts en met links schrijven, dat noemen we ambidextri. Vroeger dachten mensen dat linkshandigheid slecht was. Linkshandige kinderen moesten op school gedwongen rechts leren schrijven. Tegenwoordig is linkshandigheid geaccepteerd maar de meeste gebruiksvoorwerpen worden toch ontworpen voor rechtshandigen.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/h...

e hersenen bestaan uit twee gelijke maar gespiegelde helften. De linker hersenhelft stuurt de rechterkant van je lichaam aan, en andersom. Meestal is een van de twee hersenhelften de baas. Als je linker hersenhelft de baas is schrijf je met rechts. Maar je bent niet alleen rechtshandig, je bent dus ook rechtsvoetig, rechtshorend en rechtsziend. Bij 90% van de Nederlanders is de linker hersenhelft de baas. Waarom dat zo is, is niet bekend. Waarschijnlijk geven ouders dat door aan hun ouders. Een groot deel van de mensen kan met rechts en met links schrijven, dat noemen we ambidextri. Vroeger dachten mensen dat linkshandigheid slecht was. Linkshandige kinderen moesten op school gedwongen r echts leren schrijven. Tegenwoordig is linkshandigheid geaccepteerd maar de meeste gebruiksvoorwerpen worden toch ontworpen voor rechtshandigen. Toegevoegd na 1 minuut: Over hersenen gesproken; psmans en ik blijken dezelfde gedachte te hebben gehad :). Alleen psmans kan sneller knippen en plakken.

Bij de Romeinen werden linkerarmen van kinderen na de geboorte omwonden, waardoor ze deze niet konden gebruiken en de rechterarm dus de sterkste arm werd, al die kinderen waren dus rechts. Dit was lang geleden, maar het was dus redelijk normaal om rechts te zijn en raar om links te zijn. Mijn oma is ook links, maar moest verplicht met rechts schrijven. Het lijkt mij dat het voor een deel bepaald is door de geschiedenis en dat er tegenwoordig, omdat het niks meer uitmaakt en er geen(of minder) gedwongen rechtshandigheid is er steeds meer mensen zijn die links zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100