Wat is het verschil tussen een zweefvlieg en een wesp?

En hoe kan je ze herkennen, zodat ik niet elke keer panikeer als ik een zweefvlieg zie terwijl ik denk dat het een wesp is (ik heb een angst voor wespen :/)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zweefvliegen zijn ze gemakkelijk van wespen te onderscheiden door hun manier van vliegen. Ze zweven niet echt. In werkelijkheid gaan de vleugels zo snel op en neer, dat er weinig meer van te zien is dan een vage vlek. Daarbij wordt een heel licht gezoem geproduceerd. En ze komen niet zoals wespen af op limonade en andere sterk gezoete stoffen. Probeern je een zwevende zweefvlieg te pakken, dan schiet hij razendsnel weg. Wespen staan niet stil in de lucht en schieten ook niet plotseling weg. Wespen lijken meer te deinen. Ze kunnen daarbij hinderlijk om je heen blijven vliegen, op zoek naar voedsel. Als ze eenmaal stilzitten zijn de verschillen tussen zweefvliegen en wespen goed te zien. Zo hebben zweefvliegen zeer korte, onopvallende antennen, terwijl die van wespen opvallend en lang zijn. Zweefvliegen (althans, de soorten die op wespen lijken) houden verder in rust hun vleugels plat en schuin van het lichaam af, waar wespen de vleugels over het achterlijf vouwen. Zweefvliegen hebben bovendien alleen voorvleugels, wespen zowel voor- als achtervleugels. Tot slot zit bij zweefvliegen het achterlijf breed aan het borststuk vast. Wespen daarentegen hebben een echte wespentaille, een sterke insnoering aan de basis van het achterlijf.

Bronnen:
http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossier...

Ten eerste is een zweefvlieg veel slanker dan een wesp. Ten tweede, een wesp vliegt constant met hoge snelheid, al zigzaggend. Een zweefvlieg vliegt korte stukjes en staat tussendoor stil in de lucht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100