Hoe verzorg je een koolwitje?

Ik vond een koolwitje in onze tuin. Hij ziet er een beetje zwakjes uit en het lukte hem niet om te vliegen, maar zijn vleugels zagen er nog redelijk uit (op een heel klein scheurtje na in een vleugel). Wat moet ik nu doen? Hoeveel dagen moet ik hem verzorgen? Zou ik hem de volgende dag alweer vrij kunnen laten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Koolwitjes zijn net als andere insecten koudbloedig. Vlinders hebben geaderde vleugels die ze naar de zon richten om het bloed op te warmen. Eenmaal dit gebeurd worden de vleugels gesloten. Wanner het plots koud wordt kan je bijna levenloze insecten, ook vlinders vinden door een te lage lichaamstemperatuur. Opwarmen is dan de boodschap. Vlinders zelf leven niet zo lang, als rups veel langer. Na het eieren leggen sterven ze. In het najaar zijn er steeds een aantal die sterk gaan urineren en enkel nectar (suiker) in hun lichaam overhouden om te overwinteren. Wanneer je nu met dit warm weer een levenloze vlinder vind, is die einde latijn en zal onherroepelijk sterven. Hij kan ook beschadigd zijn door kinderen die hem eens gevangen hebben. Gewoon de natuur zijn gang laten gaan is nog steeds het beste. Als je morgen buiten een paar onderkoelde kakkerlakken vind, ga je die heel waarschijnlijk ook niet naar binnen brengen, net als half dode wespen. Toegevoegd na 4 minuten: Even nog wat opgezocht: "Hoe oud een vlinder wordt, is heel verschillend. De citroenvlinder kan meer dan een jaar oud worden (als vlinder). Dat komt omdat de citroenvlinder ook in de winter vlinder is, en geen eitje, rups of pop. De meeste vlinders worden veel minder oud, ongeveer twee tot drie weken."

Bronnen:
http://www.vlinderstichting.nl/vlinders.ph...

Leg een spons gedrenkt in een oplossing van 9 delen water en 1 deel suiker of honing naast het koolwitje, dit lijkt op nectar, wat het koolwitje normaal eet. Laat het koolwitje verder gewoon buiten en blijf uit de buurt. Je kunt niet meer voor hem of haar doen.

Bronnen:
http://www.vlinderstichting.nl/onderwijs.p...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100