Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom kun je rode bloedcellen maar een bepaalde tijd behouden?

Ik doe onderzoek naar de houdbaarheid van bloed, en dit lijkt voornamelijk af te hangen van de houdbaarheid van de rode bloedcellen. Ik heb dus informatie nodig over wat er gebeurt met rode bloedcellen wanneer ze te lang worden bewaard.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Biologie
2.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Rode bloedcellen hebben, in tegenstelling tot de andere bloedcellen, geen celkern. Dit is zodat er zoveel mogelijk ruimte is voor hemoglobine, waar zuurstof en koolzuurstof aan kan binden.
Ook missen ze andere celorganellen als mitochondria, het golgi-apparaat en het endoplasmatisch reticulum. Dit heeft als gevolg dat de cel zich niet kan herstellen wanneer er iets kapot gaat. Rode bloedcellen bewegen zich ook nog eens ontzettend snel door het lichaam, wat snel beschadigingen teweeg brengt.

Omdat rode bloedcellen nogal belangrijk zijn voor het lichaam is het niet handig als er allemaal beschadigde rode bloedcellen in het bloed zitten. Er worden dan ook continu nieuwe aangemaakt. Met dezelfde snelheid worden er ook weer rode bloedcellen afgebroken door witte bloedcellen om de oude en beschadigde rode bloedcellen te verwijderen (eryptose), zodat het totale niveau aan circulerende rode bloedcellen gelijk blijft. Dit gebeurt in ongeveer 100-120 dagen.
Die verwijdering komt doordat oude rode bloedcellen veranderingen ondergaan in hun plasmamembraan, waardoor ze herkend kunnen worden door macrofagen (bepaalde witte bloedcellen) en vervolgens door deze gefagocyteerd worden (opgeslokt en afgebroken).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Bedankt! ik vermoedde al dat het iets te maken zou hebben met het ontbreken van de celkern en andere celorganellen, waardoor ze dus zelf geen nieuwe eiwitten kunnen aanmaken. Dit is een mooie uitgebreide uitleg

Andere antwoorden (1)

Als bloed langer dan drie weken wordt bewaard dan raken de membranen in de rode bloedcellen minder flexibel. Daardoor wordt het voor die cellen lastiger om zuurstof af te leveren. Een rode bloedcel gaat maar 120 dagen mee, en aan het einde van haar levenscyclus gaat zij slecht functioneren. De functie van een rode bloedcel is nou juist het transport van zuurstof. Door lang opgeslagen bloed te transfuseren is de overlevingskans van een patiënt daarom veel kleiner dan bij vers gedoneerd bloed.
(Lees meer...)
Amadea
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Goede bron! :-)

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding