Zijn er bij mensen ook onbewuste synchrone groepsbewegingen mogelijk?

Scholen vis kunnen als het ware als één orgaan gaan bewegen. Dus zonder elkaar te raken lijken ze op hetzelfde moment dezelfde beweging te maken om aan het roofdier te ontkomen. Zoiets zie je ook bij zwermen vogels.
Maar is zoiets ook te ontdekken bij groepen mensen?
In hoeverre zouden hier de zogenaamde morfogenetische velden (van Sheldrake) hier een oorzaak van zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

jazeker komt dat ook bij mensen voor.kijk naar beelden van grote mensenmassa`s en hoe ze reageren als er iets onverwachts gebeurt zoals een vliegongeluk bij vliegdemonstratie`s of de beelden van de schreeuwer op de Dam,de massa golft dan ook een bepaalde richting uit,met soms fatale gevolgen,zoals elkaar onder de voet lopen of verdrukt worden.

Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat scholen vissen en zwermen volgels zich aan enkele zeer eenvoudige regels houden. Deze regels in een computermodel leveren hetzelfde gedrag op als wat in de werkelijkheid geobserveerd wordt. Voor mensen heb ik ooit een National Geographic of Discovery documentaire gezien waarin het gedrag van mensenmassas in paniek situaties gemodelleerd was. Wat ik mij daarvan herinner is dat dit gedrag anders iis dan bij scholen en zwermen, bijvoorbeeld omdat er geen aarzeling is om anderen aan te raken. De morfogenitsche velden van Sheldrake die je noemt zijn wetenschappelijk discutabel omdat ze als theorie niet falsificeerbaar zouden zijn. Algemeen worden ze beschouwd als pseudowetenschap. In relatie met de vorige paragraaf denk ik dat deze dus geen rol spelen.

Bronnen:
http://www.kennislink.nl/publicaties/onder...

Bewust ken ik het beroepshalve wanneer we als militair een parade moeten houden. Het marcheren, van richting veranderen gebeurd dan ook automatisch. Voor het gelijkblijven en op de juiste afstand blijven gaat men op het gevoel af, wat eigenlijk moeilijk te beschrijven is. Dit is dan wel een aangeleerd gedrag. Gedrag zoals bij vogels bestaat volgens mij niet bij de mensen. Wat mensen doen in, een massa, bij bv een paniektoestand en hun gedrag heeft daar niets mee te maken. Op deze momenten word je gedwongen in een bepaalde richting te gaan, omdat je dit niet uit eigen beweging maar wordt geduwd en komt daarbij het overlevingsinstinct naar boven. Een groep vogels of vissen wordt niet gedwongen om in een bepaalde richting te gaan omdat er geen contact is. Wel weten deze dieren instinctmatig dat het verlaten van de groep een gevaar oplevert en dat in groep rondbewegen de aanvallers in verwarring brengt. Het gaat ook steeds over snelle bewegingen die wij mensen niet zouden kunnen doen. Wij gaan wel als we in groep een wandeling maken proberen te samen te lopen maar dit zal niet zo geordend zijn als bij de vogels en vissen, uitgezonderd dan de richting Robby BB

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100