Is de kleur van de ogen bepalend voor iemands afkomst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee , uiteindelijk stammen we allemaal van de Afrikanen af, En zal in het beginne wel bruin de hoofdmoot zijn geweest. Deze kleur is nog steeds de grootse in aantal. Echter komt in de lichte huidskleur landen hoe dan ook een varieteit aan kleuren voor. En er bestaan zelfs mensen met 2 verschillende kleuren ogen, 1 bekend persoon is David Bowie.

Uiteindelijk stammen we allemaal af van een willekeurig organisme ergens in de menselijke lijn van voorouders, maar van blauwogigen wordt gesteld met wat genetisch bewijs, dat ze afstammen van een mutant die vermoedelijk 10 000 jaar geleden rond de Zwarte Zee leefde.

De kleur van iemands ogen is niet direct bepalend voor hun afkomst maar vaak toch wel. De kleur van de ogen is een erfelijke eigenschap die bepaald wordt door meerdere genen. De iris bepaalt de kleur zoals wij die zien. Blauwe ogen hebben weinig pigmentatie en bruine ogen juist veel. De kleur van het oog kan in de loop van tijd veranderen. Veel blanke baby's hebben bij de geboorte blauwe ogen, die later kunnen veranderen in elke kleur. Na hun derde levensjaar staat de kleur in principe vast. Oogkleurverandering komt heel vaak voor, namelijk door contact met zonlicht, net als de huid. Praktisch alle ogen die niet altijd bruin zijn, worden bruiner door zonlicht. Iemand met blauwe ogen die veel in de zon leeft zal ook vaak een lichtbruine ring bij de pupil hebben (wordt vaak als gele ring gezien)en groene ogen wijzen dan vaak bruine vlekken op. In de winter keert echter de normale kleur weer terug. Er zijn slecht drie hoofdkleuren ; bruin, blauw en groen. De bruine ogen komen het meest voor, daarna blauw en groen is zeldzamer. Bruin bevat het meeste melanine en mensen met bruine ogen hebben vaak ook een huid die goed tegen de zon kan. Veel pigment dus. Vandaar dat de meeste negeroïde mensen meestal bruine ogen hebben. In de noordelijke landen die meestal kouder zijn en dus minder zonlicht hebben hebben de meeste mensen licht haar en blauwe ogen. Minder pigment dus en ze verbranden vaker onbeschermd in de zon. Groene ogen bevatten maar weinig melanine en worden meestal aangetroffen in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, Iran, Pakistan en India. Ook mensen met rood haar hebben vaak weinig pigment én groene ogen. Het is echter geen vast gegeven, want er zijn natuurlijk ook veel mensen die niet aan alle eigenschappen voldoen. Uitzonderingen zijn er genoeg. Het gen van de ouders, grootouders, de familie namelijk bepaalt en een blanke vrouw, ooit getrouwd met een negeroïde man in de familie, daarvan kan el kind met die bloedband een gen hebben meegekregen dat het toch een andere kleur ogen kan geven dan de rest in diezelfde familie. Over het algemeen genomen echter, komen in de bepaalde streken/landen/werelddelen toch dezelfde kleur ogen het meest voor. Vooral bruine ogen zijn vanwege de dominantie van bruin, in vele populaties (met enige uitzonderingen) de enige kleur die voorkomt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oogkleur

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100