Hoe komt het dat je huid droog wordt en hout "krimpt" in de winter?

Ik vind vooral veel tips over wat je ertegen kunt doen, maar niet waardoor een droge huid ontstaat in de winter.
Komt het door de koude buitenlucht? Hoe gaat dat proces dan in zijn werk? Of heeft het te maken met de CV? Betekent dit dat 100 jaar geleden mensen geen droge huid kregen in de winter? En wat heeft het te maken met luchtvochtigheid?

Daarnaast lijkt hout "steviger" te worden in de winter, minder buigzaam (of zet het in de zomer uit en heeft het in de winter zijn natuurlijke vorm?).
Is dit hetzelfde proces?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hout bestaat ook uit cellen die gevuld zijn met vocht, wanneer ze nog niet gekapt zijn. Het water in de boom maakt ook dat de boom soepeler is, waardoor hij kan meebuigen. Wanneer nu de boom wordt gekapt en verzaagd dan zal hij gaan drogen, doordat door invloeden van buiten en binnen het hout de cellen beginnen open te springen waardoor ze hun vocht verliezen. Hierdoor krijgt het hout Dit drogen kan kunstmatig, maar ook door drogen in de buitenlucht. Zoals reeds gezegd, is de vrieslucht zeer droog. Hierdoor zal de vrieslucht water uit het hout halen, door het principe van + gaat naar - totdat er een evenwicht onstaat. Wanneer nu alle cellen zijn opengebroken gaat het hout werken zoals een spons ook met het principe + gaat naar - en zal het hout proberen om de vochtigheid van de lucht aan te nemen. Dit wordt gedeeltelijk gehinderd door de harsen die in het hout zitten. Feitelijk gebeurd het zelfde met de huid, wat ook bestaat uit cellen gevuld met water en dode huidcellen die droog zijn. Het lichaam heeft nu wel methodes om de huid vettig te houden, maar inderdaad onze dagelijkse douche is hier de spelbreker. Om de huid te beschermen kunnen we creme of andere producten aanbrengen, iets dat we bij hout ook kunnen.Robby BB

In de winter is de lucht kouder, en koude lucht kan veel minder vocht bevatten dan warme lucht. In de regel kan je stellen dat ca 7 graden kouder als gevolg heeft dat de hoeveelheid vocht in de lucht nog maar de helft is. En die koude lucht, met weinig vocht erin, die gaan we in ons huis weer verwarmen totdat we het een aangename temperatuur vinden. Door dat opwarmen kan de lucht veel meer vocht bevatten, maar dat is er niet. De lucht heeft daarom in de winter binnenshuis een heel lage relatieve luchtvochtigheid. Daarom droogt onze huid uit, daarom krimpt ons parket, etc.

De meest voorkomende oorzaak van een te droge huid is tegenwoordig het te vaak of te heet douchen. Douchen is iets wat in de jaren ’60 pas gebruikelijk werd. Daarvoor was het heel normaal om maar één keer per week in bad te gaan. Echter, het wekelijks badritueel is inmiddels vervangen door het (dagelijks) douchen. Sommige mensen douchen zelfs vaker. Al dat douchen is echter slecht voor de huid. Warm water, vooral stromend warm water, lost gemakkelijk vet op. Daardoor wordt het vetlaagje van je huid aangetast of verdwijnt zelfs door het douchen. Op die manier verdampt er gemakkelijk water uit de huid, zeker als de huid nog warm is. Bij de meeste mensen wordt de natuurlijke beschermingslaag snel weer hersteld. Maar als dat wat minder snel gaat kan dat snel leiden tot een droge of zelfs geïrriteerde huid. Er kunnen zelfs eczeemplekken ontstaan. Water en zeep zijn de grootste vijanden van de huid, zeker van de droge huid. Vermijd ze dus. Douche niet iedere dag, maar bijvoorbeeld om de dag. Als je toch iedere dag wilt douchen, kun je minder lang (maximaal 10 minuten) en minder warm (maximaal 38° C) douchen en gebruik een hypoallergeen, zeepvrij product. Na het douchen, als de huid nog een beetje vochtig is, kun je de huid insmeren met een bodylotion of een rijke bodycrème. Bij voorkeur hypoallergeen en speciaal voor de droge huid. Minder douchen is niet alleen goed voor de huid: het is ook goed voor het milieu. Je bespaart op eenvoudige wijze maar liefst 75 procent water en energie als je de helft minder vaak en de helft minder lang doucht. Toegevoegd na 2 minuten: Samenvatting van de belangrijke oorzaken van uitdroging: ontvetters: zeep andere reinigingsmiddelen chemische stoffen andere (‘fysische’) factoren wind koude droge lucht

Bronnen:
http://www.dermolin.nl/k/nl/n757/news/view...
http://www.huidinfo.nl/drogehuid.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100