Wat veroorzaakt het verschil in blikveld tussen mannen en vrouwen?

Mannen kijken recht vooruit en zien dingen naast hen hooguit als een soort wazige beweging. Vrouwen zien juist veel beter dan mannen wat er naast hen gebeurt.

Wat is de biologische oorzaak van dit verschil?

Bijvoorbeeld een andere vorm van de ooglens, een andere verdeling van staafjes en kegeltjes over het netvlies, een andere werking van de hersenen, een andere manier van het bewegen van hoofd en ogen? Iets anders?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hele leuke vraag Cryo! Om te beginnen, het is niet zo simpel dat mannen de ogen van een jager hebben, en vrouwen de ogen van een bezorgde moeder, zoals vaak te simplistisch wordt afgeschreven. In feite mannen hebben, over het algemeen, (altijd gemiddeld genomen!!) een beter zichtvermogen dan vrouwen, maar op sommige aspecten scoren vrouwen toch beter. Ik zal proberen een paar aspecten uit elkaar te halen, en de oorzaken te identificeren: - Mannen kunnen beter focussen en scherper zien (in het bijzonder bewegende objecten) rond de fovea, en hierdoor meer details halen uit een object waarnaar ze kijken. Blijkbaar wordt dit niet door verschillen in de ogen veroorzaakt, maar door verschillen in de hersenen, die al tijdens de embryogenese ontstaan. De verhoogde hoeveelheid testosteron in de mannelijke hersenen zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Feit is dat mannen hebben 25% meer neuronen in hun visuele cortex dan vrouwen. Zie hierover de 1e link. - Vrouwen kunnen kleuren beter onderscheiden dan mannen, en dat geldt in nog grotere mate voor het periferische zicht. Dat betekent niet per se dat vrouwen een beter periferisch zicht hebben, maar het helpt zeker. Deze verschillen zijn moeilijker te verklaren, maar ik heb een zeer recente studie gevonden die postuleert dat een grotere polymorphisme in de kegels in de retina van vrouwen de reden hiervoor zou kunnen zijn. Zie 2e link. Naast deze verschillen die een duidelijke fysiologische oorzaak hebben, kan je uiteraard nog meer verschillen identificeren die naar alle waarschijnlijkheid terug te relateren zijn aan rolverdeling, belangstelling, opvoeding, enz. Dat komt meer in de buurt van wat ik helemaal boven beschreef, maar dat weet je waarschijnlijk al. En dan is de leukste vraag: zijn de fysiologische verschillen ontstaan door selectie en evolutie nadat de rollen van de jager en de verzorgster al vastgesteld waren...? Of zijn juist de "natuurlijke verschillen" tussen man en vrouw die bijgedragen hebben aan deze rolverdeling...? Dat is waarschijnlijk niet te beantwoorden, want andere diersoorten (ik denk b.v. aan de leeuwen) hebben toch een andere rolverdeling, maar ik weet ook niet of hun ogen en hersenen ook verschillen. Zelf neig ik meer naar verklaring 1, maar goed, wie ben ik... Maar wat wel duidelijk is, is dat niet alleen het gedrag en psyche van man en vrouw verschillen, maar dat ook onze hersenen en ogen daadwerkelijk anders zijn.

Bronnen:
http://www.journalofvision.org/content/12/...
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/...

Waarom zien vrouwen altijd alles. Als je als man zijnde met je vrouw bijvoorbeeld in de stad loopt en je kijkt naar een andere vrouw die langs loopt hebben vrouwen dat meestal in de gaten. Uit onderzoek is gebleken dat het blikveld van een man bijna vooruit is en dat het blikveld bij een vrouw velen malen breder is.Hierdoor kunnen ze meerdere dingen in de gaten houden. Dit verklaard ook dat vrouwen soms niet snappen dat mannen bepaalde dingen niet zien. Dit is verklaarbaar vanuit de oermens. Mannen moesten jagen en moesten zich kunnen concentreren op een prooi. Zij moesten dus niet worden afgeleid door de omgeving. Hierdoor kunnen mannen beter details in de verte onderscheiden. De vrouw moest de groep in de gaten houden en leerde om kleine details in de gaten te houden in hun omgeving.

Bronnen:
plazilla.com

Naast wat Gabi schrijft, hebben vrouwen in verticale zin een breder zicht dan mannen, vrouwen kunnen een man op zeer korte afstand scannen van boven tot onder, waar mannen hun oogbollen moeten bewegen om dat op dezelfde afstand bij een vrouw te doen, onbewust willen ze dan wel eens stoppen op de plaats schuin beneden (ze blijven dan wel eens op het decolleté steken, wat niet zo beleefd over komt ) Het perifere gezichtveld is echter ook een kwestie van training, ook sommige mannen hebben ogen in hun rug , lijkt het wel, ook ik zie zonder die kant op te kijken meer dan 180 graden breedte en ik ben niet bepaald vrouwelijk. Dus naast genetische aanleg en ontwikkeling van de ogen en hersenen is training van perceptie beslist mogelijk, zo hebben we een pleegdochtertje gehad die bij binnenkomst een resolutie had die een ministeck achtig beeld opleverde, met een bril op zich niet te compenseren. Na een bril en veel training voor beide ogen ( reizen en interessante dingen zien) heeft ze nu een visus van 1.2 (120%) en ziet goed 3D wat eerst ook afwezig was. Als klein meisje werd ze (te) vaak voor een kleine TV gezet met steeds dezelfde eenvoudige tekenfilms en was er dus te weinig prikkel om haar zicht te verbeteren. Zo is vaak /veel gamen slecht voor het perifere zien en is klimmen , balspelen en door de natuur banjeren voor kinderen heel belangrijk. Ik wil daarmee illustreren dat we ons zien door oefening sterk kunnen verbeteren en aanpassen. Getrainde observators als politiemensen zien in een oogopslag op afstand of iemand belt en de gordel om heeft, we kunnen onze visus dus enorm verbeteren en dat komt vooral omdat we kijken met onze ogen maar zien met onze hersenen. De verschillen tussen man en vrouw is dus gedeeltelijk ook een andere vorm van ooggebruik. Vrouwen kijken gemiddeld genomen vaker in de spiegel dan de gemiddelde man, die juist in het verkeer vaak verder vooruit kijkt, gemiddeld genomen. Dat andere accent geeft dus een versterking van het genetische verschil. Niets is beledigend of kleinerend bedoeld.

Alle andere antwoorden zijn ook goed, maar heel kort: vrouwen hebben bolle ogen, mannen plattere logboeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100