Zijn ogen ook organen?

Ik weet het niet meer. Wel van huid, hart, lever en nieren enzo maar ogen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is inderdaad wat discutabel, omdat het essentiële gedeelte van het oog (netvlies, ganglia en oogzenuw) een integraal deel van de hersenen is (zonder de hersengebieden gevoelig voor kleur, verticale contrasten, beweging etcetera in de hersenen is het ook eigenlijk niets), maar ook gebruik maakt van andere weefseltypes (epitheel voor de lens en het hoornvlies en mesoderm voor de oogspieren, om als gespecialiseerd orgaan te functioneren. Een losse oogbol is eigenlijk niets waard, omdat de achterliggende gebieden niet functioneren en omdat de beweeglijkheid en de stabilisatie zijn verdwenen. Het is dus lastig te zeggen wat er precies bij het oog hoort. Organen als het hart en de lever en nieren staan maar beperkt onder controle van het zenuwstelsel en kunnen daardoor betrekkelijk autonoom functioneren. Ze zijn alleen afhankelijk van het bloed voor de hormonale regulatie en de voeding. Persoonlijk denk ik dat je zintuigen als uitgestulpte hersengedeelten moet opvatten en niet als zelfstandige organen. Je kunt alleen gedeeltes van de ondersteunende weefsels (hoornvlies, lens, gehoorbotjes) vervangen. Er worden wel wat pogingen gedaan om de zenuwcellen van de cochlea via elektrodes te prikkelen en daardoor mensen weer te laten horen. Ook daar heb je nog wel wat intacte neuronen voor nodig, en vervang je eigenlijk de gespecialiseerde haarcellen.

Ja ogen zijn ook organen Toegevoegd na 38 seconden: Een orgaan is namelijk een geheel van weefsels dat dient om een bepaalde functie te kunnen uitoefenen.

Ja, het menselijk oog is een waarnemingsorgaan (zintuig) dat gebruik maakt van licht om een beeld door te geven naar de hersenen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Organen

Ja ogen zijn organen, op mens en gezondheid vond ik dit: Ons oog een complex orgaan: We kunnen ermee van dichtbij en ver weg zien. We kunnen er kleuren en afstanden mee waarnemen, en ze bieden ons een blik op de wereld. Onze ogen zijn dan ook een even belangrijk als complex waarnemingszintuig, waarmee dan ook heel wat kan misgaan. Van bijziendheid tot scheelzien en van katarakt tot (nacht) blindheid.

Ja, dat zijn ze. "Een orgaan is een geheel van weefsels dat dient om een bepaalde functie te kunnen uitoefenen."

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Organen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100