Is het snavelbekdier een kruising van een vogel en een land dier?

Toegevoegd na 7 minuten:
het is een vogelbekdier besef ik me nu
hier is een afbeelding.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee! :D Om alles nog maar een beetje op te schudden; het vogelbekdier is hoogst waarschijnlijk een afstammeling van een reptiel en een zoogdier. Toegevoegd na 26 seconden: Het woord "vogel" heeft er dus vrij weinig mee te maken eigenlijk ( in de naam ). Toegevoegd na 1 minuut: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vogelbekdier

Bronnen:
http://www.evolutie.biz/fossielen10.html

Ja want hij legt eieren en zoogt de jongen met melk. Wel een bijzonder dier dus.

Ha, die PrutsEinstein; Nee, want een kruising suggereert dat er ooit ergens vogels en zoogdieren bewust met elkaar gepaard zouden hebben. Ik denk dat er wel genetische overeenkomst met beide groepen te vinden zal zijn.

Nee, zo'n kruising is niet mogelijk, daarvoor staan de soorten veel te ver van elkaar af. Het vogelbekdier is te zien als een aparte ontwikkeling van reptiel naar zoogdier. Net als met menselijke uitvindingen vinden ook ontwikkelingen in het dierenrijk plaats op meerdere plaatsen en tijdstippen op de Aarde. Het vogelbekdier is een ontwikkeling naar het zoogdier die nog in het stadium van eieren leggen verkeert en daar is blijven steken.

Nee hoor, zo'n combinatie kan toch niet.

Nee. Genetisch gezien zit het ergens tussen reptielen en zoogdieren is - het is een duidelijk, nog levend voorbeeld, van de "tussenvorm" waarvan beweerd zou worden dat deze niet bestaan. Het legt eieren, en bouwt gif op, zoals een reptiel dat doet. (Al zijn er slangensoorten die levend baren). Het voedt zijn jongen ook moedermelk, wat het enige is dat alle zoogdieren gemeen hebben, en tevens uniek is onder zoogdieren. Het heeft ook een vacht, zoals de meeste zoogdieren. Die snuit is voornamelijk handig om onder water te graven (er zit overigens ook een elektroreceptor in - dat beestje kan elektrische signalen opvangen en lokaliseren). Die lijkt heel erg op een eendensnavel, omdat de functie deels overeenkomt, wat wel vaker voorkomt in de natuur. Zo hebben dolfijnen en vissen in grote lijnen dezelfde vorm, maar blijven dolfijnen toch echt zoogdieren.

Nee; het vogelbekdier is een zeer primitief (in de zin van : eenvoudig, zoals in een vroeg stadium van de evolutie) zoogdier, met nog veel kenmerken van de reptielen die we in het stadium daarvoor zien. Een kruising zou betekenen dat je nu een willekeurig reptiel en een willekeurig zoodgier zou nemen, en proberen die jonkies te laten krijgen. Dat gaat je niet lukken. Soorten kruisen niet onderling ,tenzij ze zeer, zeer nauw verwant zijn. Vogelbekdieren onderling kunnen echter WEL gewoon jongen krijgen, wat betekent dat het een op zich staande soort is, want kruisingen tussen verwante soorten kunnen dat juist vaak niet (denk aan de muilezel). De overeenkomst met vogels is natuurlijk niet helemaal toevallig, want vermoedelijk hadden de reptielen of reptielachtigen waar vogels van afstammen ook al snavels ver voordat het vogels waren. Dat we die bek-vorm nu meteen met vogels associëren, wil niet zeggen dat dat lichaamsdeel voor die groep uniek is. Kijk ook maar eens goed naar de bek van een schildpad. Of van sommige dinosauriers. Ook kun je in het vogelbekdier een vroeg stadium van zogen waarnemen. Je jongen komen uit het ei, maar in bijna foetale vorm (zoals de huidige buideldieren), en likken melk uit de vacht van de moeder die uit speciale klieren komt, maar die beslist nog geen tepels of borsten mogen heten. Een geweldig uniek dier dat zijn niche tussen reptiel blijven en zoogdier worden blijkbaar heeft gevonden, en daardoor zo fascinerend. Overigens is het geen kwestie van 'blijven steken' ofzo ; evolutie is niet per definitie een proces dat er naar streeft van elke eencellige uiteindelijk een mens te maken ofzo, maar zich optimaal aan te passen aan zijn omgeving. Pas wanneer die ingrijpend verandert, gaan er weer selectieprocessen plaatsvinden die op de hele, hele lange duur zouden kunnen resulteren in verandering of niewe soortvorming.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100