Waaruit ontstond de eerste levensvorm?

Ook echt de eerste levensvorm dan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Helemaal precies weten we het niet (want je kunt niet terug om te kijken), dus het blijven theorieen, maar de eerste dingen die we 'levensvormen' kunnen noemen, waren waarschijnlijk stukjes RNA. Alleen maar stukjes RNA, die - net als DNA- erfelijke informatie (eiwitten) kunnen dragen, maar zich ook gedragen als enzymen-eiwitten die buiten de cel een reactie mogelijk maken. Dat beschouwen we als de eerste vorm van levende materie. Tot het eerste herkenbare beestje (bacterie) is het dan nog wel een einde hoor....... Toegevoegd na 17 minuten: Waar dit RNA dan vandaan komt is nog wel een raadsel. We hebben al losse eiwitten (maar nog geen RNA) kunnen maken met de combinatie van oersoep en electriciteit, maar er zijn ook - steeds serieuzere - theorieen over herkomst vanuit de ruimte. (panspermie).

Daar is de wetenschap het niet volledig over eens. De ene groep zegt dat er vanuit het universum, bijvoorbeeld via kometen, bepaalde moleculen op aarde zijn gekomen die zich uiteindelijk konden voortplanten, maar de andere groep denkt dat deze moleculen wel van de aarde zijn gekomen. Levende wezens bestaan vooral uit aminozuren, eiwitten en andere scheikundige ketens. Om zichzelf te kunnen voortplanten (toch wel een belangrijke eigenschap voor een levenvorm) heeft het een enige vorm DNA nodig. Door miljoenen jaren evolueren is er waarschijnlijk een keer een ingewikkeld molecuul zo complex geworden dat het de eigenschap heeft ontwikkeld te kunnen voortplanten.

Een heeel kort antwoord: Autotroph. Er wordt gesteggeld of dit nu al een organisme is of iets wat een voorloper van organismen is. Maar zover bekend is Autoroph de eerste. En anders sta ik open voor nieuwe inzichten Toegevoegd na 2 minuten: Correctie in de zin: Maar zover bekend is Autoroph de eerste. Moet zijn Autotroph.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100