Is een egel ziek als hij (of zij in dit geval) overdag actief is?

Ik weet niet veel van egels.. Vandaar de vraag. Ik kwam het beestje rond een uur of drie tegen. Toen ze mij zag en ik dichterbij kwam, dook ze in elkaar en zette haar stekels omhoog. Toen ik was gepasseerd liep ze verder en wurmde ze zich onder de schutting bij de buren door (waar ze haar nest heeft, ze heeft overigens jongen). Voor zover ik kon zien zag ze er niet ongezond uit. (Wat ik wel raar vond was dat ze niet op de vlucht sloeg, maar ik weet niet of dat misschien normaal is bij egels.) Volgens mij horen egels normaal niet overdag actief te zijn. Mijn vraag dus; is er iets mis met haar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

in deze tijd van het jaar moet een egel flink opvetten voor de winter, en ook jongen kosten veel energie. het is dan ook niet vreemd overdag een egel te zien rondlopen. zolang het dier zich oprolt bij gevaar, en een normale gang heeft (geen rondjes lopen of trillend en zwieberend rondlopen) lijkt me er geen reden je zorgen te maken.

Voor zover ik iets van egels weet verdedigen ze zich door ineen te kruipen zoals je zij. Ze gebruiken hun stekels. Als antwoord op je andere vraag denk ik dat de egel zijn/haar jongen wou beschermen.

Dat verschilt per egel. De ene vlugt wel, de andere niet. Ze doen dit vaak met een rede en het lijken mij dan ook zeer slimme beestjes. Als ze honger hebben zullen ze niet snel vluchten. Zo heb ik een keer een uur bij een egel gezeten die ik melk gaf en straciatella ijs :p (vinden ze heerlijk) Maar soms als ze de kans krijgen zetten ze het wel op een lopen. In jou geval kan het zijn dat ze geen plaats had om heen te vluchten omdat ze je niet naar haar jongen wil leiden. Ze kan misschien uitgeput zijn van voedsel zoeken of zijn aangevallen door een kat, maar ik denk dat er niets mis is met haar. Als ze daarna gewoon naar haar ging, zal het wel snor zitten ;)

Uit persoonlijke ervaring slaan egels zelden op de vlucht. Althans niet zoals bv een kat. Die bij mij in de tuin wonen reageren pas als je ongeveer op 1,5m of 1m afstand bent, en vaak is de reactie stokstijf stiltstaan, na een klein minuutje "ontdooien" ze langzaam, eerst gesnuffel en t kopje bewegen, dan lawaaiger en wat stapjes. Als jij dan stil blijft gaan ze rustig verder lopen tussen je benen door etc. Als jij weer beweegt/lawaai maakt stoppen ze weer. En soms als je dan een stukje van ze afgaat gaan ze met snelle looppas/licht drafje toch maar een stukje verder op waar t iets beschutter is.. Ze zijn alles behalve schuw in mijn ervaring, de katten besnuffelen hen soms heel voorzichtig, maar de egel kijkt niet op of om. Daarbij speelt hun zicht ook een rol, hun gehoor is super maar hun zicht niet, dus zolang je stil zit negeren ze je. Jouw egel klinkt in zn gedrag supernormaal. Het overdag zien durf ik niet veel over te zeggen, ik dacht ook dat t geen goed teken was, maar hoor t vaker (bij verder compleet gezonde egels). Denk dat t aan omstandigheden ligt, nestje of niet veel honger, temperatuur, beschikbaarheid van voedsel, verstoring etc.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100