Het is bij muizen gelukt om een ei te bevruchten op basis van genetisch materiaal van een ander vrouwtje. Kan dit ook bij mensen?

Omdat ik een werkstuk aan het maken ben voor school. Ik ben me gaan verdiepen in klonen en ongeslachtelijk voortplanten.
Wat maakt het zoveel moeilijker bij mensen dan bij muizen? Als we weten wat er gebeurd met de eicel, kunnen we dat toch ook uitvoeren bij een humane eicel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er heeft jaren geleden wel eens een artikel in de Kijk gestaan over dit onderwerp, waarin ook betoogd werd dat het kon. Dit was nog vóórdat we echt goed onderzoek naar genen konden doen. Er zijn vrouwen die beweren dat het hen spontaan overkomen is (zwanger zonder ooit sex gehad te hebben). Een soort onbevlekte ontvangtenis?? Dit zou alleen waar kunnen zijn, als hun kind ook weer een meisje was en exact dezelfde erfelijke eigenschappen had als de moeder zelf. Een soort doe-het-zelf kloon. Ik heb er sindsdien nooit meer iets over gehoord...

Als 't bij muizen kan, zal 't ooit ook bij mensen kunnen - als 't al niet eens op deze manier (al dan niet in 't geheim) is gedaan. Er zijn wel verschillen tussen muizen en mensen, maar die zijn niet cruciaal in dezen.

Ja, dat is mogelijk, het wordt alleen niet gedaan, voor zover mij bekend. Wellicht wordt het tot genetische manipulatie gerekend. Daar zijn zeer stringente afspraken over gemaakt. Het gaat ook niet zomaar, het erfelijk materiaal van de ene eicel moet onder speciale omstandigheden in de andere eicel gebracht worden. Tevens moet het vlies om de eicel zich sluiten, wat normaal door binnendringen van de zaadcel veroorzaakt wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100