wie scheert de wilde schapen?

Schapen krijgen van nature een lange vacht, het was al zo toen de mens ze voor het eerst dominesticeerde.
maar wij moeten ze elk jaar scheren, anders zit hun vacht in de weg. Hoe komt het dat wilde schapen daar geen last van hebben/vroeger hadden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op een gegeven moment laat de wol los. Ik heb ze wel zien lopen: schapen die hun halve vacht naast het lijf hadden hangen...

Haren vallen uit, breken af of worden door het beest door langs (bv)een boom te schuren afgeschaafd. Vele dieren hebben ook een jaarlijkse rui waardoor de wintervacht vanzelf afvalt.

Schapen worden geschoren omdat we de wol willen hebben, niet omdat de wol anders in de weg zit. Het is veel fijner voor de schapen om de wol geleidelijk te verliezen, in plaats van ineens die warmte te moeten missen. Wij gaan ook niet van de winterkleding direct in de koelste zomerkleding lopen. Het schapen scheren is voor ons, niet voor de schapen..... dus niemand scheert de wilde schapen... niemand die het de moeite waard vindt die schapen te vangen en te scheren (terwijl de schapen zich met alle macht verzetten), alleen voor de wol (en vele blauwe plekken).

Dat doet niemand. Op een gegeven moment vallen hun haren(vacht) uit en gaan ze weer min of meer ontvacht verder.

Wilde schapen hebben een vacht zonder echte wol, maar met vrij stug onderhaar. Dit onderhaar isoleert houdt de lucht vast en isoleert het dier van de koude buitenwereld. Deze schapen in het voorjaar in de rui. Ze hoeven niet geschoren te worden.

Bronnen:
http://vssschapen.nl/doc/Wolverwerking.pdf

Als de 'mens' niet in 't spel is, valt de vacht er gewoon af..... En zo hoort het eigenlijk ook! Toch...?

"Schapen krijgen van nature een lange vacht..." Dat klopt niet - schaapsoorten die niet gedomesticeerd zijn, hebben een kortere vacht en die valt in 't voorjaar gewoon uit. Zou je gedomsticeerde schapen niet scheren, dan blijven hun uitwerpselen in de vacht hangen, en kunnen ze dood gaan door de larven van de vliegen die daar op af komen.

Zoals anderen al aangaven, de soorten met die lange vacht die afgeschoren MOET worden, zijn net zo lang doorgefokt tot ze zo'n vacht hadden. Van nature hadden ze het niet nodig om geschoren te worden.

Wilde schapen verharen regelmatig, maar bij wolschapen gaat dat niet meer vanzelf. Ze zijn speciaal gefokt op een dikke vacht. In sommige gebieden houdt men wolschapen half wild: ze worden niet continu in de gaten gehouden door een herder. Daar kun je schapen tegen komen met op bepaalde plaatsen sterk uitgegroeide vacht. Zulke dieren lopen een groter risico verstrikt te raken in prikkeldraad of te verdrinken.

Bronnen:
http://naturalis.treznet.nl/tn.cultuur/nnm...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100