Hoe komt een zoetwatervis in een meer op een (vulkanisch) eiland?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voornamelijk via vogels, die nog wel eens hun nog levende prooi (uit een ander zoetwatermeer dus) willen laten vallen, of eitjes aan hun lichaam vast hebben kleven.

Misschien zijn die vissen achter gebleven in dat meer toen het eiland uit zee omhoog kwam door de vulkanische werking. Het zout uit het water werd toen niet meer aangevuld en kan langzamerhand neergeslagen zijn. De vissen zijn geëvolueerd tot zoetwatervissen en hebben zich voortgeplant.

Het 1e antwoord is heel goed mogelijk maar denk ook eens aan de visregen die diverse keren op aarde voorkomt: De meest gegeven verklaring voor de vis-regen is een metrologische. Sterke winden zouden de vissen uit het water zuigen (op een soort tornado-achtige manier) en meenemen naar Yoro. Echter de regelmaat waar het mee gebeurt, elk jaar rond de zelfde tijd van het jaar maakt deze verklaring onwaarschijnlijk. Daarbij komt nog het feit dat de meest waarschijnlijke bron van de vis 200 kilometer verderop in de Atlantische oceaan is.

Dat lukt ze meestal niet. Het is al moeilijk door ze om over een waterscheiding te komen. De meren in de Kerguelen bevatten geen vis totdat de mens er forellen en zalmforellen introduceerde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100