Waarom gaat een bananenschil zonder inhoud zo snel achteruit?

Als je een banaan schilt, dan is binnen no time de schil pikzwart. Hoe is dit natuurkundig te verklaren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wanneer vruchten of groenten geschild, gebutst of gesneden worden, komen enzymen die in het weefsel van de plant (dus ook schil) zitten vrij. In aanwezigheid van zuurstof uit de lucht, katalyseert het enzym polyfenol oxidase (PPO, fenolase) een reactie in de omzetting van fenolische componenten in de plant (zoals de kleuren in appelschillen) tot bruine pigmenten die melaninen genoemd worden. Aangezien de reactie gekatalyseerd wordt door het PPO enzym wordt deze reactie enzymatische bruining genoemd. Toegevoegd na 2 minuten: dus zonder inhoud gaat de schil zo hard achteruit omdat je door de banaan te schillen de schil over vrijwel de hele lengte 'beschadigd'/butst.

Bronnen:
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fp138.htm

Zodra er zuurstof aan de binnenkant van de schil komt, dan zal de schil al zijn vocht kwijtraken en verkleuren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100