Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom gaat een bananenschil zonder inhoud zo snel achteruit?

Als je een banaan schilt, dan is binnen no time de schil pikzwart. Hoe is dit natuurkundig te verklaren?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Biologie
806

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Wanneer vruchten of groenten geschild, gebutst of gesneden worden, komen enzymen die in het weefsel van de plant (dus ook schil) zitten vrij.

In aanwezigheid van zuurstof uit de lucht, katalyseert het enzym polyfenol oxidase (PPO, fenolase) een reactie in de omzetting van fenolische componenten in de plant (zoals de kleuren in appelschillen) tot bruine pigmenten die melaninen genoemd worden. Aangezien de reactie gekatalyseerd wordt door het PPO enzym wordt deze reactie enzymatische bruining genoemd.

Toegevoegd na 2 minuten:
dus zonder inhoud gaat de schil zo hard achteruit omdat je door de banaan te schillen de schil over vrijwel de hele lengte 'beschadigd'/butst.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
cool. wist ik niet. +
Reddie
12 jaar geleden
@viridiflavus, heet niets met drukspanning te maken.
Als je het verhaal van eucalypje niet begrijpt heeft het niet zo veel zin om te reageren.

Andere antwoorden (1)

Zodra er zuurstof aan de binnenkant van de schil komt, dan zal de schil al zijn vocht kwijtraken en verkleuren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Reddie
12 jaar geleden
Zuurstof en vocht kwijtraken zijn twee totaal verschillende fenomenen.
Als b.v. melk zijn vocht verliest wordt het niet zwart, maar droogt het op.
Zie het antwoord van eucalypje.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding