Zou het theoretisch mogelijk kunnen zijn om zwanger te worden van jezelf?

Een bevruchte eicel heeft 46 chromosomen, een onbevruchte eicel 23. In de eiceldeling (meiose) gaan de cellen van 46 naar 23 chromosomen. Het is niet ondenkbaar (maar de kans zal wel heel klein zijn) dat er iets misgaat met die celdeling en dat de onbevruchte eicel 46 chromosomen kan bevatten. Kun je dan zwanger worden van jezelf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij vissen als karpers is dat goed mogelijk. Dat wordt endomitose genoemd. Juist voor de klieving wordt het proces onderbroken en je krijgt volkomen homozygote vrouwtjes, die echter elk een willekeurige verzameling van de helft van het moedermateriaal zijn. Dit wordt een bibliotheek van het moederdier genoemd, omdat alle recessieve eigenschappen automatisch dubbel zijn komen ze ook aan het licht. Doe je hetzelfde nog een keer dan ontstaan er volledig homozygote kopieen van het ouderdier, dat immers al homozygoot was. Het is ook mogelijk om klonen van het moederdier te maken door `retention of the second polar body. Dat kan ook door een hitte of koudeschok op een bepaald moment na de bevruchting. Dan krijg je dieren die wel diploid zijn maar niet homozygoot en dus wat meer op de moeder lijken. Aangezien er al wel de eerste fase van meiose is opgetreden zijn ze echter niet helemaal gelijk aan het moederdier en ook niet homozygoot. De goudvis en de giebel zijn vissen die zich op deze manier voortplanten, de interactie met sperma van andere karperachtigen is genoeg om de eicellen in deling te laten gaan en de nakomelingen zijn allen identiek aan het moederdier, aangezien deze vissen al homozygoot zijn. Bij zoogdieren is het gelukt om kernen van lichaamscellen van het moederdier in te planten bij een eicel en deze tot deling te stimuleren. Het eerste voorbeeld was het schaap Dolly. Voor koeien is het erg interessant omdat er normaal gesproken vooral op stieren wordt geselecteerd. Een heel goede stier kan meerdere duizenden nakomelingen krijgen maar voor goede koeien blijft het aantal nakomelingen beperkt tot 10 kalveren of iets dergelijks per generatie, door klonen hoopte men dat te verbeteren. Of het nu nog praktijk is weet ik niet, vanwege de verminderde levensvatbaarheid van klonen, waarschijnlijk door bijeffecten van de behandeling. Dolly was trouwens wel genetisch identiek aan het moederdier, maar niet hetzelfde individu, net zoals identieke tweelingen niet hetzelfde zijn.

Bij mijn weten is het al gelukt om voor bepaalde diersoorten (bijvoorbeeld kikkers) een kloning toe te passen door de celkern van een gewone cel in te planten in een eicel. De gecombineerde cel ontwikkelde zich dan spontaan verder tot een kloon. Het lijkt me niet ondenkbaar dat door verder onderzoek en ontwikkeling deze techniek op een gegeven moment ook op mensen zou kunnen toegepast worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100