hoe komen er maden in een afgesloten petrischaaltje??

ik had een stukje kipfilet in een petrischaaltje gedaan, dekseltje erop, als testje, om eens te kijken wat er zou gebeuren, goed afgesloten, maar na 1 week al twee grote maden? wie heeft daar dan larven gezet? vliegen? 100% geen vlieg in de buurt gehad!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

maden zijn larven van de vlieg (en van de mug) zoals je weet komen de larven uit eitjes. conclusie: de kip(filet) was eerder was dan het ei(tje). het antwoord op je vraag: a vlieg was had al eitjes gelegd voor jij je proefje ging doen. b vlieg is opgesloten geweest in het petrischaaltje en heeft zijn eitjes gelegd c het petrischaaltje was tóch niet zo goed afgesloten (klein geniepig fruitvliegje heeft toch voor nageslacht kunnen zorgen) d sabotage: iemand wist van je experiment af en heeft een geintje uitgehaald. Toegevoegd na 3 uur: en met dank aan hypo de volgende mogelijkheiden: e het schaaltje was niet schoon f de gebruiker heeft de proefopstelling besmet g enzovoorts voor talloze andere contaminatiebronnen…

Waarschijnlijk zaten er al eieren op het filetje, deze zijn uitgekomen en hebben zich met het vlees gevoed. Of er zijn eieren in de rand van het schaaltje gelegd, de larven zijn na het uitkomen richting de kipfilet gekropen en hebben zich daar vol gevreten aan de kip. Een andere manier kan ik niet verzinnen, of je bent onzorgvuldig te werk gegaan.

Voor mij zaten die maden al op je kip. Grrrrr.

Ik heb een keer een vlieg haar eitjes zien leggen in het gaatje van de speen van een zuigfles. Een heel klein gaatje dus. Gelukkig zag ik het gebeuren, dus die speen kon meteen weg. Misschien kan dat met die eitjes ook gebeurt kan zijn: onder de rand gelegd, goed genoeg voor de jonge maden het vlees te vinden. Ook goed mogelijk dat die eitjes er al op zaten. Sommige vleesvliegen weten ongelooflijk snel dood vlees te vinden. Dat is alleen met perfecte hygiëne te voorkomen. Die eigenschap wordt bijvoorbeeld ook bij moordzaken gebruikt om vast te stellen hoe lang het lichaam al dood is. Ik zou zeggen: probeer het gewoon nog een keer maar dan met twee schaaltjes. Een daarvan zet je onder zo'n vliegengaas ding, die ander gewoon zoals je nu ook gedaan hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100