Hoe komt het dat vogelbekdieren zoogdieren zijn maar toch eieren leggen?

Volgens mijn broer zijn vogelbekdieren zoogdieren maar ik weet dat ze eieren leggen... hoe komt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het vogelbekdier (Ornithorhynchus anatinus) is een opmerkelijk zoogdier omdat het een opvallend aantal kenmerken deelt met vogels en reptielen. Het is bijvoorbeeld een van de weinige zoogdieren die eieren leggen. Toch is het vogelbekdier niet verwant aan vogels. Het vogelbekdier wordt tot de zoogdieren gerekend, omdat de dieren hun jongen voeden met melk uit gespecialiseerde melkklieren. Het is het enige lid van de onderorde Platypoda, een van de nog weinig voorkomende soorten cloacadieren. De kenmerken van dit primitieve zoogdier herinneren eraan hoe zoogdieren (en vogels) geleidelijk zijn geëvolueerd uit reptielen .

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vogelbekdier

Ik vermoed omdat ze zo geëvolueerd zijn omdat ze maar één "uitgang" hebben (cloaca). Wellicht is het biologisch niet haalbaar om met één uitgang zowel uitscheiding te doen evenals levend te baren. De enige optie zou dan zijn om voort te planten door het leggen van eieren. Merk op dat er nog enkele andere zoogdieren zijn die eieren leggen.

zo gek is het helemaal niet, er is een tijd geweest dat er veel meer zoogdieren dan alleen het vogelbekdier, de mieren egel en 3 soorten vachtegels (waarvan er waarschijnlijk 1 uitgestorven is) waren die eieren legden. Tegen het einde van de Jura, laten we zeggen 170 miljoen jaar geleden, splitsten de synapsiden (zoogdierachtige reptielen of zoogdierreptielen, oer zoogdieren), die allemaal eieren legden!, in 2 groepen, zo bleven er eieren leggen, die tegenwoordig nog vertegenwoordigd worden door de eierleggende zoogdieren (monotremen) en een tak die iets anders aan het ontwikkelen was, namelijk een levend barend jong voorbrengen, wat later zich weer zou splitsen in placenta dieren en buideldieren. In deze tijd blijkt dat ze minder goed zijn aangepast aan het milieu, het gaat namelijk met alle monotremen dieren erg slecht op aarde, wat aangeeft dat ze zich niet snel genoeg aan kunnen passen en waarschijnlijk uit zullen sterven. De placenta zoogdieren zijn op het moment het meest vertegenwoordigd van alle zoogdieren, daarom is dit ook de tijd van de placenta houdende zoogdieren. Wat eigenlijk vrij logisch is, placenta houdende zoogdieren houden namelijk de jongen langer in het lichaam en met je kroost in de baarmoeder kun je wegrennen zonder je kind achter te hoeven laten, je kan het meer van je voedingstoffen geven, het is tegen stoten beschermd en ga zo maar door... Het heeft ook nadelen, namelijk, als het slecht gaat met de moeder dan sterft het jong sneller, of krijgt het een groei achterstand, iets wat bij een ei bijna niet gebeurt. placenta houdende dieren moeten er dus voor zorgen dat ze tijdens de draagtijd in top conditie zijn en voldoende voedsel binnen krijgen, daarna moeten ze ook nog eens een ontzettend lange tijd zogen wat veel van de levensjaren en energie kost (met uitzondering van de kleinere zoogdieren). Het is dus eigenlijk niet zo vreemd dat ze eieren leggen, je zou ze kunnen zien als een oudere tak van de zoogdieren en als ik het mag voorspellen zal het niet lang meer duren voor ze voorgoed verdwenen zijn. wat ik natuurlijk ten zeerste betreur!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100