Waarom ruikt alles zo anders als het koud is?

Nu het 's ochtends zoveel kouder is geworden, ruikt alles anders. De uitlaatgassen van auto's, maar ook de prikkelige stank iemands sigaret - alles ruikt anders dan toen het nog niet zo koud was buiten.

Hoe kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hoort anders, alles is anders als het koud is, was je dat dan nog niet opgevallen... Alles is anders als het koud is... De lucht is zwaarder, daarom al...

Heb er niet veel verstand van maar volgens mij heeft het te maken met het feit dat de lucht veel lichter/ijler is als het kouder wordt, geuren stijgen dan sneller op ipv blijven hangen en sowieso ruikt natuurlijk elk seizoen anders wat weer van invloed is op de beleving van de andere geuren.

Alles ruikt minder als het koud is! Daardoor lijkt het anders! Neem bijvoorbeeld kaas uit de koulkast, ruikt (en smaakt) anders dan bijvoorbeeld op kamertemperatuur!

Als het koud is, dan zit er veel minder waterdamp in de lucht. De hoeveelheid waterdamp die lucht kan bevatten, daalt met ca 50% voor elke 7 graden temperatuurdaling. Als je dus lucht buiten hebt van 0 graden (Celsius) en je vergelijkt dat met lucht van 21 graden, dan kan in de warme lucht ongeveer 8 keer zo veel waterdamp zitten als in de koude lucht. Dat verschil dat ervaar je ook met reuk, omdat vocht toch een component is die in onze reuk wordt waargenomen en die invloed heeft op de stoffen die in de lucht hangen.

omdat veel geurstoffen pas bij een bepaalde temperatuur vrijkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100