Wanneer is iets gezond en wanneer is iets ongezond?

Ben op zoek naar een goede definitie van gezond en ongezond.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een product bestaat uit veel verschillende stoffen. Mijn definitie van gezond: als de som van de positieve eigenschappen en gezonde stoffen van een product gróter is dan de nadelen die je ondervindt (op korte- en lange termijn) na de consumptie van een product, dan is het product gezond. Als de nadelige effecten groter zijn dan de positieve effecten, is het product ongezond.

Gezond: veel vitamines, mineralen en bouwstoffen voor je lichaam. Ongezond: dit hierboven niet en met veel onnodig vet of suiker

Gezond , zijn alle omstandigheden ,die nodig zijn om een gezond lichaam te krijgen. Ongezond , is alles wat dit tegenwerkt.

Bouwt het je lichaam op, dan is het gezond. Breekt het je lichaam af, dan is het ongezond. Iets wat voor jou gezond kan zijn, hoeft dat nog niet voor een ander te zijn. (denk aan bijv. pinda-allergie) Dus pas het persoonlijk toe.

Ongezond eten verkort je verwachte levensduur; gezonde eten niet. Het hangt dus van de persoon af of hij ziek is of een aandoening heeft wanneer iets ongezonds is.

Alles is ongezond als je er te veel van eet, zoals: Koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen & water. Als je daar te veel van eet zelfs van Vitamines kan het slecht voor je zijn. Ook te veel fruit op een dag is dus slecht voor je. Maar het allerslechtste is onverzadigd vet.

Iets is gezond als het een ondersteunend effect heeft op noodzakelijke lichaamsfuncties. Iets is ongezond wanneer het noodzakelijke lichaamsfuncties verstoort.

The WHO (World Health Organization) heeft gezond in 1948 als volgt gedefinieerd: 'Een staat waarin er sprake is van een compleet fysiek, mentaal en sociaal welbevinden en niet slechts de afwezigheid van ziekte of gebreken. Ongezond is daar dan tegenovergesteld van, dus een tekort aan fysiek, mentaal of sociaal welbevinden, eventueel gecombineerd met een ziekte of gebrek. Ik vermoed dat deze definitie (of wat dat betreft elke definitie) grotendeels subjectief is. Als ik griep heb ben ik even niet gezond, maar het is vrij normaal om griep te hebben en het is slechts een tijdelijk euvel, verder verkeer ik dan in goede gezondheid. Er zijn diabetes patiënten die zich volstrekt gezond voelen omdat zij door goede medicijnen geen last ondervinden van hun kwaal. Er zijn mensen die lijden aan depressie maar zich mentaal gelukkig voelen omdat ze beschikken over antidepressiva. Ook zijn er tal van gehandicapten die zichzelf als gezond zouden omschrijven. Een ziekte kan op sommige plekken in de wereld dodelijk zijn (omdat daar geen toegang tot medische hulp is) en kan ook door 'tijd' gevaarlijk zijn. Aids was 25 jaar geleden nog dodelijk, er zijn vandaag de dag veel HIV-patiënten te vinden die zichzelf als gezond zouden omschrijven. Over gezond m.b.t. voedsel kan nog veel meer gezegd worden, en dat is eveneens grotendeels relatief. Veel mensen met overgewicht zijn gezond bezig als ze pindakaas laten staan, in de hoorn van Afrika redden ze mensenlevens door het verstrekken van pindapasta (Plumpy’nut) Ook allergieën tonen de relativiteit aan. Wijn zou gezond kunnen zijn (lees o.a. over de Franse paradox) maar wijn is doordat het alcohol bevat heel gevaarlijk voor kinderen. Wat gezond is en ongezond verschilt van persoon tot persoon en is ook nog gebonden aan tijd en plaats en hangt sterk af van welke criteria je gebruikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100