Wanneer een dier ingeënt wordt, geeft de dierenarts een subcutane injectie. Hoe gaat dat bij mensen?

Ik als paraveterinair, geef dieren wel eens een subcutane injectie, ook dierenartsen geven entingen subcutaan. Je neemt een ruime huidplooi en geeft de injectie. Maar hoe werkt dat mij mensen? Een arts neemt geen huidplooi.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat gebeurt bij mensen wel degelijk ook. Denk maar aan insuline injecties die in de buik of bovenbeen gegeven worden, dit omdat daar de meest plooibare huid zit.

Medicijnen die langzaam opgenomen moeten worden, worden subcutaan gespoten. Onderhuids dus,.zoals insuline, alhoewel dit vaak met een 'pen' gedaan, met een korte naald die rechtop in de huid wordt geprikt, door de geringe lengte is dit ook subcutaan. Maar er wordt bij subcutaan spuiten wel vaak een huidplooi gepakt. De wat lagere naalden zijn voor intramusculair , in de spier spuiten.

De meeste vaccins, zoals tegen tetanus, griep of hepatitis worden bij mensen intramusculair toegediend, hoewel sommige vaccins ook subcutaan gegeven kunnen worden. Sommige vaccins, zoals een BCG tegen TBC, worden ook wel intracutaan toegediend. Voor de volledigheid kunnen sommige entingen ook oraal, bijvoorbeeld via een suikerklontje, toegediend worden, zoals het poliovaccin.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100