wat is het verschil tussen osmose en difussie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Osmose is diffusie van water! :) Toegevoegd na 18 minuten: Ik zie dat iedereen met een veel uitgebreidere uitleg komt.. Maar onthoud dit maar als geheugensteuntje bij toetsen oid, zo doe ik het.

Bij osmose gaat het slecht over water dat door de wand de cel in of uit wordt geperst. Dit is afhankelijk van de osmotische waarde (zoutgehalte). Als de osmotische waarde hoog is wordt water van het ene medium (lage osmotische waarde) naar het andere medium (hoge osmotische waarde) geperst om dit osmotische verschil om te heffen. Bij diffusie gaat het over gasuitwisselingen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in je longblaasjes. CO2 wordt gediffundeert van de plek waar veel CO2 is naar de plek waar weinig CO2 is. Hetzelfde geldt voor O2. Zo worden jouw spieren voorzien van zuurstof en verlaat de koolstofdioxide die bij de verbranding vrijkomt jouw lichaam.

Osmose is een proces op basis van diffusie waarbij een vloeistof, waarin stoffen zijn opgelost, door een zogenaamd halfdoorlatend membraan (een semipermeabele wand) stroomt, dat wel de vloeistof doorlaat maar niet de opgeloste stoffen. Toegevoegd na 1 minuut: Diffusie is een proces ten gevolge van de willekeurige beweging van deeltjes. Deze willekeurige beweging is het gevolg van de kinetische energie die deze deeltjes bezitten. Bij verschillen in concentratie leidt diffusie tot een netto verplaatsing van deeltjes van plaatsen met een hoge concentratie naar plaatsen met een lage concentratie Ik was een eigen verhaal aan het verzinnen maar deze twee stukjes uit wiki zeggen het echt het best zoals het is

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Diffusie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Osmose

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100