Wat zijn genetische parasieten?

Blijkbaar leggen mensen geen eieren omdat genetische parasieten het DNA van de vroege voorvaderen verandert heeft. http://www.nu.nl/wetenschap/2625362/zwangerschappen-mens-danken-parasiet.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Nou ik heb het artikel uit Nature Genetics even bekeken en het gaat om zogenaamde transposons (= springend gen) en dit kan je ook wel een genetische parasiet noemen. Dit is een los stukje DNA zonder omhulsel dat probeert in een ander organisme binnen te komen. Zodra dit gelukt is gaat dit stukje DNA tussen het DNA van de gastheer zitten en wordt hierdoor ook 'gebruikt'. Hierdoor gaat de gastheer meer van deze stukjes DNA maken die zich dan ook weer kunnen verspreiden (=parasiet). Echter krijg je dan als mens opeens een nieuw/ander stukje DNA erbij en dit kan, net als bij een spontane mutatie, leiden tot een verandering (zoals bijvoorbeeld een andere zwangerschap zoals in dit artikel staat). Dit gaat natuurlijk wel heel geleidelijk. Zou anders mooi gemeen zijn, stel je bent een van onze oer-voorouders, je legt altijd eieren en opeens krijg je 9 maanden een dikke buik met een kind erin.

Het menselijk DNA bevat een opvallend groot deel wat onnuttig is en daarom junkDNA genoemd wordt. Hierin is oa het materiaal opgenomen van retrovirussen. Dus naast dat gewone virussen genetische parasieten zijn, maken die op zich geen deel uit (of gaan dat uit maken) van ons eigen DNA. Ze "lenen"alleen ons systeem om zelf hun DNA te kopieren maar zijn in feite niet echt genetische parasieten omdat ze ons eigen DNA op zich niet stelen. Bij retrovirussen ligt dat anders en dat maakt ook dat ziekten als HIV zich zo slecht laten aanpakken, zij knoeien wel degelijk met ons eigen DNA en richten ons ten gronde. Gewone virussen maken ons soms ziek door het afscheiden van toxinen (gifstoffen) waardoor we ons ziek voelen. Omdat virussen echten soms maar kort en soms helemaal niet zonder "gastheer" kan, zoekt het wegen om anderen "aan te steken" . Dus je kunt een virus zien als een hele slechte boodschap in DNA en zeker als parasiet maar dikwijls niet als genetische parasiet. Of dat echter de reden is waarom we geen eieren leggen? Volgens mij spelen andere redenen een belangrijkere rol.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100