Als je hersenen pas op je 25de helemaal volgroeid zijn, is een 21 jarige dan nog niet echt een volwassene?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hebt mensen die met 60 nog niet volwassen zijn.:) Met 21 is het lichaam volgroeid en aangezien groeien vroeger 'wassen' genoemd werd, kwam hier de uitdrukking volwassen vandaan. We hebben nog steeds bijv. de 'wassende' maan, dit duidt nog steeds op een groeïende maan (die in omvang toeneemt).

Nee, een 21-jarige is (naar mijn mening) inderdaad nog niet volwassen. Hoewel je jezelf ook de vraag kunt stellen of iemand van 25 wel volwassen is... Je hebt dan wel de volgroeidheid van de hersenen (die overigens volgens mij pas bij het 28e levensjaar plaatsvindt, maar dat terzijde), maar de mentale ontwikkeling naar volwassenheid kan vele malen langer duren. Iemand van 21 kan wel, doordat de hersenen al zover volgroeid zijn, meer verantwoordelijkheid aan dan een jongere, nog puberende, persoon. De status 'volwassene' is waarschijnlijk onder andere ook daarom op 21 gesteld. Een beetje een dubbel antwoord dus, excuses voor de eventuele incompleetheid :)

ja eigenlijk is dat dat zo. de hersenen zijn pas helemaal volgroeid als je rond de 25 jaar bent. het laatst ontwikkelt zich het vermogen om goed te kunnen organiseren, onder controle houden van impulsen, het overzien van de gevolgen van je daden en het stellen van prioriteiten, dus is het ook logisch dat mensen tot zo'n 25 jaar zich soms nog heel onvolwassen gedragen.

Deze stelling wordt in mijn optiek HEEL mooi toegelicht in het boek van Dick Swaab: "wij zijn ons brein" Hij stelt dat de prefrontale cortex langzaam rijpt. De functie van de prefrontale cortex is het afremmen van impulsief gedrag en en morele afwegingen maken. Nu is in mijn optiek het "rijpen" van dit belangrijke onderdeel net zo iets als het rijpen van een banaan. Die zijn ook niet allemaal tegelijk zover. Er zal dus wel variatie mogelijk zijn van mens tot mens. Verder hangt het er wel erg van af wat je precies verstaat onder "volwassen". Iemand van rond de 20 is mogelijk nog niet helemaal op de top van zijn kunnen wat die cortex betreft maar volwassenheid is meer dan dat. Het is ook zelfredzaamheid en sociale omgang om er maar een paar te noemen. Ik denk dat de menselijke geest nooit is uitgeleerd. De meeste 25 jarige zijn ook nog niet klaar om een gezin te stichten, zou dat maken dat ze niet volwassen zijn? En de meeste 30 jarigen zijn nog niet klaar om directeur van een groot bedrijf te worden (en vele worden het nooit maar die enkeling dus wel als hij 40-45 is).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100