Wat is er aan de hand met de fruitvliegjes?

Vorige week in Hengelo viel het op dat er veel fruitvliegjes waren, ook al was er geen fruit of ander organisch spul in huis. Nu thuis hetzelfde verschijnsel. Vandaag buiten rond de auto een hele zwerm. Bovendien wijkt de kleur af van wat je normaal ziet; deze zijn meer bruin dan zwart.
Ook dergelijke geluiden gehoord van anderen.
Of zijn het geen fruitvliegjes?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze kleine vliegjes behoren waarschijnlijk tot het geslacht Drosophila. Er bestaan echter verscheidene soorten, variërend in kleur van lichtgeel tot bruin en zwart. Het voedsel waar ze van leven verschilt ook per soort en hoeft dus niet altijd fruit te zijn. Zo kennen horecamensen de biervliegjes of wijnvliegjes. Sommige Drosophila leven dus van (rottend) fruit, anderen van verterende plantendelen, schimmels, paddenstoelen of ander rottend organisch materiaal. Met de vele regen van de afgelopen weken, wisselend met toch redelijk warme dagen is het buiten een feestmaaltijd voor de vliegjes. De natuur biedt een overvloed aan voedsel en overvloed aan voedsel betekent voor hen veel overlevings- en voortplantingskansen. Vandaar dat je ze nu zoveel ziet.

We zitten tegenwoordig in een klimaatverschuiving. Door het o.a. opwarmen van de aarde schuift een het klimaat een stukje door. Dit geeft ook nieuwe soorten in een ander tijd stadium.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100