Wat gebeurt er met de zuurtegraad van het bloed bij iemand die cholesterol heeft?

De vraag is vooral of de zuurtegraad gelijk blijft, verhoogt of verlaagt.
Een leuke extra zou zijn moest iemand concrete (richt)waarden weten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik neem aan dat je bedoeld wat er gebeurd met de zuurgraad van het bloed als iemand een hoog cholesterol gehalte heeft, of als er cholesterol wordt opgenomen in het bloed? Dus puur chemisch? Cholesterol is niet oplosbaar in water (dus niet in bloed) en kan daarom niet bijdragen tot een hogere of lagere zuurgraaf van het bloed. Het cholesterol wordt getransporteerd in het bloed door middel van lipoproteïnen. Dat zijn eiwitten die zo gebouwd zijn dat aan de buitenkant een wateroplosbare laag zit en aan de binnenkant een vetoplosbare laag (waarin de cholesterol zit). Biochemisch gezien wordt de zuurgraad van het bloed ook heel nauwkeurig gereguleerd binnen een nauwe grens. De PH waarde ligt tussen de 7,35 en 7,45 (dus iets alkalisch en zeker niet zuur). Als het bloed te alkalisch wordt kan het lichaam door sneller adem te halen zuurstof opnemen (wat het bloed iets zuurder maakt) of door langzamer adem te halen meer zuurstof af te geven. Dit is een hele snelle methode. De wat langzamer methode gaat via de nieren door uitwisseling van ionen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuur-base-eve...

Buiten het feit dat een ieder cholesterol heeft, kan het zijn dat door stress, familiair bepaald, te veel drinken en verkeerde eetgewoontes zowel het vetgehalte, als de zuurtegraad in het bloed verder verhoogd wordt. De laatste is gif voor de aderen en tast deze aan. Door goede voeding tot ons te nemen, en leren te 'ontploeteren' zien we de zuurtegraad nl. weer zijn normale waarde aannemen. Wordt de roep tot inname van goede voeding en een minder 'stressige' situatie in de wind geslagen dan komt het zelfhelend mechanisme van ons lijf in actie en verhoogt de cholesterol toename in het bloed, ook wel het 'slechte' cholesterol genoemd [LDL] om de schade van onze aderen tot een minimum te beperken. Voor sommige mensgroepen, bijvoorbeeld hartpatienten, is een (relatief) hoge waarde van cholesterol gevaarlijk. Er is nl. vaak al sprake van bloedvatvernauwingen en meer cholesterol is dan levensgevaarlijk. Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat deze 'aanmaak' van slechte cholesterol wordt verminderd. Begrijpelijk ook dat je dan ook je eetpatroon dient te wijzigen. Richtwaarden voor het toe- en afnemen van de zuurtegraad is niet te geven. Deze zijn per individu anders, mede door de verschillende leefpatronen en achtergronden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100