Hoe weet je of je diepte kan zien?

Vroeger had ik een lui oog. Er is mij toen verteld dat ik geen diepte kan zien en dat is bevestigd door een aantal onderzoeken. Dit zou echter in de loop van jaren wel terug kunnen komen. Het is nu ondertussen 10 jaar later, maar ik heb nooit het idee gehad dat mijn beeld anders is geworden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt dat heel makkelijk en laagdrempelig laten testen bij een opticien. Die laat je dan een beeld zien door een apparaat. Er zijn diverse van die testbeelden. Ze komen er allemaal op neer dat je verschillende voorwerpen ziet, en moet aangeven of het ene voorwerp zich voor of achter het andere voorwerp bevindt, of op gelijke afstand van jou. Dat kan met gekleurde vierkantjes, of met kruisjes en cirkeltjes. Zie je diepte, dan zie je dat het ene voorwerp zich duidelijk dichterbij of verder weg bevindt. Zie je geen diepte, dan zie je dat niet. Bij de meer geavanceerde testen kun je aan een knop draaien om de voorwerpen die je ziet op gelijke afstand te brengen. Maar dat is meer het terrein van de echte oogarts.

Heb je zo'n 3D-brilletje met een groen en een rood ''glas''. Zo nee, probeer er ergens een te bemachtigen en kijk naar bijgaande foto door het brilletje. Als de stierevechter duidelijk vóór de Arena staat, dan zie je diepte. Volgens mijn eenvoudige test.

Normaal gesproken zie je met twee ogen de diepte in het beeld wat je ziet. Mis je een oog of heb je een lui oog, dan gaan je hersenen aan het werk en kan je alsnog gedeeltelijk of bijna helemaal diepte zien. Gelukkig maar ander zou je geen auto kunnen rijden. Als je tijdens het auto rijden geen diepte zou zien , kan je ook geen afstand in schatten. Dus denk ik dat je ondanks je luie oog best wel wat diepte zou kunnen zien. Plaats voorwerpen op verschillende afstanden in een voor jou onbekende ruimte en probeer de afstand te schatten. Niet over nadenken maar direct schatten. Nameten en je weet of je wel of geen diepte kan zien. Probeer het daarna ook nog eens buiten, dat is veel moeilijker omdat de ruimte er achter veel groter is.

Probeer eens met twee potloden de punten naar elkaar te brengen, zonder dat je armen ergens op steunen. Dat is ook leuk voor de mensen met twee fully functional ogen, eerst proberen met twee ogen, dan met 1 dicht.

Met gestrekte armen een potlood door een ring steken. Je begrijpt wel hoe, hoop ik. Lukt mij niet Met gestekte armen een glas wijn inschemken: de helft of alles gaat ernaast. Ik heb een lui oog, en zie inderdaad geen dipete.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100