Waarom vergeet je soms wat je wilt onthouden maar is het niet mogelijk te vergeten wat je juist wilt vergeten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat je brein niet discrimineert. Informatie komt allemaal gelijkwaardig binnen, en hoewel we iets dat veel indruk heeft gemaakt eerder neigen te onthouden dan iets dat weinig voorstelt, is er in beide categorieën geen filter dat bepaalt wat je gaat onthouden of niet. Zo onthoud je vervelende gebeurtenissen (omdat ze indruk maken), en vergeet je steeds telefoonnummers of namen (omdat ze niet zo belangrijk zijn). Het enige dat je daartegen kan doen is je trainen op onthouden van onbelangrijkheden door er associaties aan te verbinden. Maar dingen die indruk maken vergeten, daar is helaas geen trucje voor.

Herinneringen worden mede gevormd door de emoties waar de oorspronkelijke ervaring mee gepaard gaat, iets wat indruk op je maakt (een traumatische of vervelende ervaring) zal dus langer in je geheugen aanwezig blijven of zelfs nooit weggaan.

Iets wat je juist wilt vergeten is meestal een gebeurtenis met een emotionele achtergrond. Iets wat je wilt onthouden is meer praktisch, en heeft vaak niets met emoties te maken. Omdat je dan zo hard bedenkt dat je het wilt onthouden onthoud je alleen het feit dat je het wilt onthouden maar weet niet meer wat. Dan kom je er weer op op het moment dat het alweer te laat is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100