Kan je je eigen bloed opslaan bij de weefselbank, om dit later in je leven te gebruiken zodat je niet afhankelijk bent van passende donoren?

In de les werd me verteld dat je ouders navelstrengbloed op konden slaan voor hun kind, omdat het stamcellen bevat die kunnen uitgroeien tot rode bloedcellen. Dit bloed zou het kind dan in een later stadium kunnen gebruiken als het kind bijvoorbeeld ziek wordt. Het kind is dan niet afhankelijk van passende donoren. Zou je als volwassene zijnde ook nog bloed op kunnen slaan voor later?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. De navelstreng verbindt een baby voor de geboorte met de moeder via de placenta (moederkoek). Door de navelstreng krijgt de baby 'eten'. In die navelstreng zitten ook stamcellen, een soort blanco cellen die later tot eender wat voor andere cel kunnen uitgroeien. Bij de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Volwassenen hebben dus geen navelstreng meer, ze hebben enkel nog een navel op de plaats waar ze voor de geboorte aan hun moeder vast zaten. Ze hebben ook geen stamcellen meer: al hun cellen zijn al uitgegroeid tot een specifiek soort cel.

Ik denk niet dat ze je bloed zo lang goed kunnen houden...

Momenteel bestaat deze mogelijkheid nog niet voor volwassenen. Het is lastig bloed lang goed te houden, dit kost de bloedbank met het nu beschikbare donorbloed al veel moeite, en dat wordt nog regelmatig afgenomen. Stel jij staat op je 20ste bloed af en hebt dat pas nodig op je 57ste...Dat is te lang om bloed te bewaren en kost te veel geld. Bovendien zijn er momenteel te weinig donoren dus geven ze jou bloed nu liever aan iemand die dat op dat moment echt nodig heeft, dan afwachten of jij het ooit nodig zult hebben, die kans is (gelukkig) relatief klein. Dat met de stamcellen van de navelstreng is trouwens nog steeds in onderzoek toch? Er is toch nog geen garantie dat het echt nut heeft? Of is het onderzoekstadium afgerond?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100