Zijn herten zonder gewei vrouwelijk?

Soms als ik naar buiten kijk staan er een groep wilde herten(stuk of 7) in de weiland naast ons (heel mooi ) alleen hebben die herten ( of reeën ) geen gewei .
Ik heb al ge google maar kon niet heel veel vinden over hoe het kan. ik kwam wel te weten dat er een aantal verschillende soorten in Holland leven (ik woon in Gelderland ). Allen betekend dit dat het alleen maar vouwtjes zijn? ,of groeien die geweien nog aan? of zijn het reeën ,of zijn het gewoon ook mannetjes ?of...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Herten vertonen links en rechts op de schedel benige uitgroeisels: het gewei. Bij de meeste herten, zoals bij het edelhert, het ree of de eland, dragen enkel de mannetjes een gewei. De vorm verschilt bovendien van soort tot soort. Het gewei van een ree bestaat enkel uit aan weerszijden een korte spits. Bij het edelhert ziet men een groot, vertakt gewei met soms 12 tot 14 spitsen aan elke kant. De eland heeft een nog groter gewei dat links en rechts bestaat uit een stang en een massieve plaat met vertakkingen op het eind. Bijzonder is dat het gewei elk jaar vervangen wordt. Het komt los van de schedel in het voorjaar (februari - maart) maar groeit opnieuw aan, om in volle glorie present te zijn wanneer de mannetjesherten in het najaar (september - oktober) aan de voortplanting denken. Met hun imposante geweien rivaliseren de bokken, in een nooit aflatende strijd om de hindes te imponeren. De geweien zijn dus echte statussymbolen, want wie het grootste gewei bezit, maakt het meeste kans om bij de vrouwtjes aan zijn trekken te komen. Het is bovendien zo dat de mannetjes in de bloei van hun leven elk jaar een groter gewei krijgen, waardoor de wijfjes de ervaren bokken makkelijk kunnen onderscheiden van hun jongere, minder ervaren concurrenten.

Bronnen:
http://www.nhmmaastricht.nl/nederlands/exp...

In het voorjaar en de zomer zijn dat de vrouwelijke herten in de winter hebben de mannen ook geen gewei

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100