Kans op gekleurde ogen ??????

Hallo , nou mijn situatie is zo ik heb zelf donkere bruine ogen en mij patner ook . Mijn vader heeft groene ogen en me nichtjes en neefjes ook ,mijn moeder en broertjes zusje hebben bruine ogen en mijn man de familie heeft ook donkere ogen ik wil heeeeeel graag dat me kind gekleurde ogen krijgt is dat kans wel????
Xxxxx

Weet jij het antwoord?

/2500

Die kans is zo'n 1/4, bruin is overheersend dus is de kans daarop veel groter.

Je hebt 2 genen die de kleur van je ogen bepalen. Je partner heeft dat ook. Je kan maximaal 1 gen doorgeven dus die kans is 1/2. De kans dat je partner dat doorgeeft is ook 1/2. Vermenigvuldiging geef een maximale kans van 1/4. Echter... Als jij òf je vrouw/vriendin 2 genen hebben die bruine oven geven, dan krijgt je kind die 100% zeker omdat bruin dominant is aan blauw, groen of grijs. Bij een mix in genen van je kind (bijvoorbeeld de genen voor bruin en blauw) is de kleur ogen bepaald door het dominantere gen. Genetica blijft deels kansberekening, maar dan moet je wel alle opties open houden ;-)

Het is bijna onmogelijk dat dat gebeurt. Andersom kan wel als 2 mensen met blauwe ogen een kind met bruine ogen krijgen omdat er in de chromosomen toch nog iets bruin zit maar andersom komt dat bijna niet voor omdat bruin dominant is over kleur. Zelfs als een van jullie 2 gekleurde ogen zou hebben is de kans nog groter dat je kindje bruine ogen krijgt. En ik heb zelf 2 hele blauwe ogen en ik zou willen dat ze bruin waren dus zit daar nou maar niet over in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100