Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom komt een 'mastjaar' maar eens op de (ongeveer) tien jaar voor?

Heeft het betrekking op flora en fauna ?
Of fauna alleen.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Biologie
1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dat is een methode van bv een beuk om zijn "predatoren" of wel de dieren die zijn nakomelingen (de beukennootjes). Stel je voor dat de beuk ieder jaar zoveel beukennootjes maakt, dit kost een hoop energie, en er zullen heel veel dieren, die ieder jaar weer goed gevoed worden, ieder jaar klaarstaan om ze allemaal op te eten.
Als de beukennootjes spaarzaam gemaakt worden, en er niet zoveel eters van leven, zullen er in een spaarzaam mastjaar heel veel nootjes zijn . die niet allemaal opgepeuzeld worden. Het jaar daarop zijn de rovertjes goed de winter doorgekomen, en misschien meer jongen krijgen, maar het jaar daarop hebben ze pech, want een mastjaar komt niet ieder jaar voor.

Een slim trucje van de natuur.

Toegevoegd na 1 minuut:
"...nakomelingen (de beukennootjes)" opeten..
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Daar is net zo moeilijk als antwoord geven op de vraag waarom de zon maar 1x in de 11jaar verhevigde uitbarsting heeft, Ik denk niet,dat eiken of beuken benul van tijd hebben, net zo min als de zon.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding