Hoe zijn er verschillende geslachten in de evolutie ontstaan?

Waarom zijn dus in het dierenrijk mannen en vrouwen ontstaan? Zou het niet veel efficienter zijn geweest als er maar 1 geslacht is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Parthenogenese (ongeslachtelijke voortplanting) werkt inderdaad prima en heel efficiënt, zorgt voor veel nakomelingen, en geen gedonder. Er zijn dan ook heel wat organismen die zich nog altijd (gedeeltelijk of voornamelijk) voor (kunnen) voortplanten. Maar het heeft ook 'één groot nadeel : alle jongen (altijd meisjes trouwens) zijn een exacte genetische kopie van de moeder - een klein kopieerfoutje hier of daar nagelaten. Dat betekent dat er maar zelden mutaties ontstaan, en die mutaties zijn nu eenmaal nodig om je als soort aan te passen aan veranderende omstandigheden - die er altijd zijn. De omstandigheden (temperatuur, vegetatie, voedselaanbod, ik noem maar wat zijstraten) kunnen aardig varieren, en wie daar genetisch het best voor is uitgerust, heeft een grotere kans op overleven en voortplanten. Zo kan over generaties een hele soort veranderen of ontstaan of zich afsplitsen van een andere soort. Bij geslachtelijke voortplanting is elke nakomeling een willekeurig mengsel van een willekeurige helft van de genen van beide ouders. Dat geeft een enorme variatie (mits je niet al te veel familie van elkaar bent) en heel veel mogelijkheden voor relatief snelle aanpassing aan veranderingen. En wat goed werkt, blijft bestaan en breidt zich uit. Niet zo verwonderlijk dus dat inmiddels vrijwel alle soorten, of het nu planten of dieren zijn, zich (mede) geslachtelijk kunnen voortplanten, en met name de hogere dieren (waarbij de sexuele dismorfie ofwel het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes soms weer een hele eigen evolutie volgt) kunnen zich allang niet meer voortplanten zonder hulp van de andere sexe. Daar kun je dus maar één conclusie uit trekken op de lange duur werkt het beter.

er zijn dieren die zowel mannetje als vrouwtje zijn of kunnen worden. de zwaarddrager bv word soms een mannnetje. zelfs al heeft hij jongen gehad. een worm dacht ik ook..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100