Waar zit je hart?

Vandaag op NU.NL de opmerkelijke resultaten van een onderzoek, waaruit bleek dat de helft van de mensen het hart niet kan aanwijzen.

Laten we eens snel een test doen onder de Goede Vragers zónder (!) het antwoord op te zoeken.

Waar zit je hart?

http://www.nu.nl/opmerkelijk/2021553/helft-van-mensen-kan-hart-niet-aanwijzen.html

NB. Gezien de aard van de bron zullen anatomisch correcte antwoorden eerder scoren dan psychologische of filosofusche gedachten.

Antwoord:
Uit de reacties situeren de meeste GV-ers het hart in het midden. Dat is correct! Ons lichaam is symetrisch ontwikkeld (langs de middenas). Nog beter is het als je aangeeft dat het achter het borstbeen zit.

Dat het hart iets links zit komt doordat het hart zelf niet symetrisch is. De punt zit naar links gericht en het hart is aan de linkerkant iets gespierder omdat die kant het zuurstofrijke bloed door het lichaam moet persen.

In één antwoord werd aangegeven dat het hart ook rechts kan zitten. Dat is niet helemaal waar, maar het kan wel dat de punt naar rechts zit en de rechterkamer het bloed naar het lichaam pompt. Dat is een zeldzame afwijking waarbij alle organen gespiegeld zijn:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Situs_inversus

http://www.bionieuws.nl/artikel.php?id=1526

Deze afwijking is doorgaans niet ongezond, tenzij je een blinde darm ontsteking hebt en je pijn hebt aan de "verkeerde kant". Een arts zal dan een verkeerde diagnose stellen.

Mocht iemand je vragen om de locatie van je hart aan te wijzen, dan voel je boven in het midden het borstbeen en ga je met je vingers naar beneden tot je voelt dat het borstbeen ophoudt. Achter je borstbeen ligt het hart.

Ik moet nog even nadenken wie het "beste antwoord" heeft gegeven. Ik mag er maar één kiezen, dus dat is een "best" antwoord. De overige geef ik een duimpje.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hart zit netjes in het midden tussen de twee longen in. Het lijkt iets naar links te zitten omdat de linker kamer groter is dan de rechter kamer. Dat is logisch omdat het bloed vanuit de linker kamer naar de rest van het lichaam wordt gepompt, terwijl het vanuit de rechter kamer alleen naar de longen hoeft. De linkerkant is dus meer gespierd. Zie afbeelding hieronder: Toegevoegd op 12-06-2009 23:45:41 Ik heb trouwens het plaatje wel opgezocht. Ben ik nu in overtreding? De rest van het antwoord wist ik zo...

In het midden.. vrijwel.

Op de verkeerde plaats... Het zit niet in mijn lichaam, want ik heb het nog nooit gezien... Maar ik voel het overal in het lichaam... Het klopt overal... Op de verkeerde plaats...

Van mijzelf uit gezien iets naar links in mijn borstkas.

Ik heb letterlijk een groot hart en dat zit nou zo'n beetje tussen mijn huig en mijn middenrif te kloppen. Overigens in het geheel niet ziek hoor.

Een ietsie pietsie links van het midden achter het borstbeen.

Vast en zeker links in de borstkas want als ik op mijn linkerzij lig begint het mannetje met het hamertje dat in mijn hart woont heel hard te roffelen.

in het midden een beetje aan de linker kant

Als ik bang ben zit het in mijn keel.

Vrijwel in het midden, maar een beetje aan de linkerkant. Wist je trouwens dat bij Napoleon en Hitler het hart aan de rechterkant zat? Daarom stroomde het zuurstofrijke bloed eerst door de andere kant van de hersenen dan bij normale mensen. En laat nou toevallig aan die kant ook het deel zitten waardoor je strategisch bent... grappig hè!

achtermijn linker tiet

figuurlijk: op de goede plaats, en letterlijk: net iets links van het midden

Als ik in de auto zit....in mijn hoofd

Midden links, in je borstkast.. (vanuit mezelf gezien dan) Dit is mede de reden dat je linker long kleiner is(maar dat terzijde)

Je hart zit links van het midden net boven de onderkant van het borstbeen... Vind het overigens wel schandalig dat zo veel mensen dat niet weten. Nu maar hopen dat ze nooit iemand hoeven te reanimeren en dan de darmen als hart aan zien...

Achter het borstbeen, tussen de longen, in het midden, maar wel iets naar links gekanteld. Dat onderzoek verbaasd me een beetje, ik dacht dat we dit op alle niveaus voortgezet onderwijs wel aan kinderen leerden met behulp van zo'n torso.

Op de goede plaats, hoop ik, heel iets links van en achter mijn borstbeen. En de rest van mijn organen kan ik gelukkig ook wel aanwijzen. Maar dat gebrek aan kennis van de meest basale dingen verbaast me niks. Ik heb regelmatig aan meisjes ( en ook vrouwen!!) uit moeten leggen waarom je gewoon kunt plassen met een tampon in. (Huh ?? NOG een gaatje ????) Of misschien herinner je je nog de Vakantieman vroeger, waar mensen op een kaart moesten aanwijzen waar ze waren en er gemiddeld ongeveer twee continenten naast zaten.....onbegrijpelijk, maar het is blijkbaar zo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100