Is iedere druppel water op aarde net zo oud als de aarde zelf?

als je er over na denkt fascineert het water mij wel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Water wordt continu vernietigd en opnieuw geproduceerd. Water wordt bijvoorbeeld geproduceerd bij de verbranding van aardgas en bij het verstoken van olie of benzine. Bij het verbranden van één molecuul aardgas ontstaan bijvoorbeeld één molecuul koolstofdioxide (CO2) en twee moleculen water. Dat water is dan dus gloedjenieuw. Ook de mens produceert nieuw water wanneer hij bijvoorbeeld koolhydraten verbrandt. De *atomen* waaruit die gloednieuwe watermoleculen bestaan, zijn dan wel weer miljarden jaren oud - althans, naar alle waarschijnlijkheid, want ook atomen worden soms nieuw gevormd. Daarnaast regent het op aarde ruimtestof. Daarin bevindt zich af en toe ook water. Dat water komt dus van buiten de aarde, en is voor ons nieuw. Toegevoegd na 2 minuten:   Planten en bomen maken bijvoorbeeld bestaand water kapot. Bomen produceren bijvoorbeeld koolwaterstoffen. De benodigde koolstof halen ze uit de koolstofdioxide uit de lucht; de benodigde waterstof halen ze uit het water dat ze uit de bodem zuigen. De boom zuigt dus water op uit de bodem, en vernietigt dat water - het verdwijnt echt, het wordt in brokken gehakt en door de boom gebruikt om te leven en te groeien. Het is dan geen water meer.

Ja, en misschien wel ouder. Het kan goed zijn dat jij een watermolecuul in je hebt zitten dat ooit deel van bijvoorbeeld Napoleon was. De water kringloop op aarde bevat nog steeds het zelfde water als vroeger. Het gaat niet verloren. Toegevoegd na 8 uur: Negeer dit, het antwoordt hieronder is een stuk beter. Ik zie het als een leermoment. Sorry voor het ongemak ;)

De waterdruppel zelf is niet oud, die wordt gewoon door de waterkringloop steeds opnieuw gemaakt. Maar de atomen waaruit die druppel bestaat (Waterstof , Zuurstof en verschillende andere elementen) zijn er al sinds het begin van alles

Nee, zeker niet Als je twee waterstof atomen en een zuurstofatoom bij elkaar brengt heb je een nieuwe watermolecuul.

Dit is een mysterie dat slechts gedeeltelijk is verklaart. Momenteel denkt men dat het ongeveer als volgt zit. Algemeen wordt aangenomen dat de aarde, na het invangen van de maan, een afkoelende bol gesmolten materie was. Lang ging men ervan uit dat de planeet zo energierijk was dat de ontbindingsproducten van water, waterstof en zuurstof, voldoende heet werden om te ontsnappen naar de ruimte. In pas uitgetreden lava treft men echter massaal het mineraal olivien aan, waarin relatief veel water moleculair gebonden is. Er zit dus blijkbaar veel water in gesmolten gesteente. Echter niet genoeg om wat we nu aan water aantreffen te verklaren. Een oudere en ook deels correcte theorie is die van het "Grote Bombardement". Het gelaat van de maan is pokdalig door enorm veel inslagen van meteoren. Er zijn valabele aanduidingen dat heel wat van deze meteoren er in een geologisch relatief korte periode insloegen. Vandaar de benaming van dit evenement. Als het kleine maantje zoveel inving, kreeg de aarde zeker zijn deel te verwerken. Daar Jupiter met zijn grote massa in principe de vuilkar van het zonnestelsel is, moet het inderdaad om enorme hoeveelheden meteoren zijn gegaan die naar de zon toevielen. Men neemt aan dat deze meteoren grotendeels uit waterijs bestonden en dat zo water op de reeds afgekoelde aarde is terecht gekomen. Dit waterijs zou dan bij benadering de leeftijd van de zon hebben, daar het uit dezelfde stellaire stofschijf is ontstaan. Dus lang voor we tot het huidige aantal planeten kwamen. De meeste calculaties duiden er echter op dat zelfs beide fenomenen samen niet in staat zijn om het volume H2O op de aarde te verklaren. Hierbij mag je echter niet vergeten dat de cijfers waarmee gerekend wordt, gissingen blijven. Het gaat dus om statistische uitkomsten die op schattingen gebaseerd zijn. De bouwstenen van water zijn natuurlijk veel ouder dan de planeet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100